Interaktivni dodatki:






Datum: 8. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Presenečeni boste, kaj je največkrat spregledan atribut ženske lepote

Gladka in čvrsta koža sta najpomembnejši atribut ženske lepote za katerega mnoge skrbijo samo od zunaj, od znotraj pa ne ...

Vlažna koža je tudi elastična in prožna, vendar to ni pomembno samo od zunaj, pri procesu staranja je še najpomembnejša notranja vlažnost. Prekomerno sušenje in luščenje kože namreč je značilni znak dehidracije, ki pa prihaja od znotraj. Kreme za obraz pri tem ne pomagajo.

Kaj piti za lepšo kožo?

Količina tekočine ni edini kriterij za hidracijo kože. Namreč, ni vseeno kaj pijete in kako. Preveč tekočine naenkrat ni dobro. Odsvetujemo gazirane pijače, ki vsebujejo veliko sladkorja in so brez dragocenih vitaminov in mineralov. Če ne morete brez mehurčkov, pijte mineralno vodo z limono. Limona je namreč dober vir vitamina C, ki izboljša videz kože. Voda je sicer najboljši in najhitrejši način, kako navlažiti kožo od znotraj, podobno učinkoviti pa so tudi čaji. A ne pretiravajte, ker ima kofein negativen učinek na kožo, prav tako pa se ogibajte konzervansov in sladil vseh vrst.

Kdaj voda ni dovolj?

V primeru driske in bruhanja telo izgubi veliko tekočine, a izgubi tudi veliko vlaknin in hranljivih snovi. Zato je v takih primerih zelo priporočljivo piti sadne, še bolje pa zelenjavne sokove. Poleg tega pa imajo zelenjavni sokovi še eno dobro lastnost. Če si z njimi izpirate ustno votlino, bodo vaši zobje bolj zdravi in beli, dlesni pa čvrstejše. In še slabega zadaha se boste znebili.

Prehrana

Na čvrstost in gladkost kože vpliva tudi hrana bogata s hranili. Pozorni bodite na vitamine iz skupine B, ki proizvajajo kalogenska in elastinska vlakna. Vitamine B najdemo v polnozrnatih izdelkih, mesu in kvasu. Poleg tega so zelo pomembne tudi omega-3 in omega-6 maščobne kisline, ki preprečujejo izgubo vode iz kožnih celic. Največ jih najdemo v olju, mastnih ribah, oreščkih, avokadu in olivah. Pomembno je tudi, da jeste veliko zelenjave, ki vsebuje 90 % vode, ker vas bodo take jedi nasitile in navlažile. Največ vode vsebuje zelena solata, špinača, blitva, zelena, med sadjem pa so priporočljivi diuretiki, kot so melone in lubenice.

Za konec pa še opozorilo: pijte tudi, ko niste žejni. Naj vam količina vode v telesu nikdar tako ne pade, da bi postali žejni. Ko se to zgodi, ste že močno dehidrirani. Idealno je popiti kozarec vode vsako uro.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
koža
 
dehidracija
 
voda
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani