Interaktivni dodatki:






Datum: 25. JUL 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Grško čudežno tisoč let staro zdravilo

Pasteli so sladice, ki jim nekateri pravijo grški zajtrk, v Iliadi jih Homer imenuje intrion, v resnici pa gre za zelo preprosto in zdravilno jed.

Zgodovina te jedi je zelo pestra. Najstarejši zapisi so stari 6.000 let, pripravljali pa so jo v antični Grčiji in na Bližnjem vzhodu. V starodavnih egipčanskih zapisih je recept omenjen kot zdravilo za urejanje hormonskih težav, v Homerjevi Iliadi pa pastele jedo bojevniki pred bitko, ker jim daje moč in energijo.

Kako pripraviti pastele?

Sestavine:

  • 300 gramov sezamovega masla ali tahini
  • 300 gramov domačega medu
  • cela sezamova semena
Priprava:

Če nimate sezamovega masla, ga lahko pripravite sami. Sezamova semena za 5 do 10 minut popražite na ponvi (brez dodajanja maščob). Ko se semena ohladijo, jih dajte v mešalnik in za vsako žlico semen dodajte žličko olja (priporočamo, da uporabite sezamovo ali oljčno olje). Po želji lahko dodate več olivnega olja. Vse skupaj mešajte tako dolgo, da se sestavini dobro povežeta in dobite gladko strukturo.

A vrnimo se k pripravi pastelov ...

Če sezamovo maslo vsebuje preveč olja, ga lahko odlijete. Zmešajte sezamovo maslo in med. Zanimivo je, da sta obe sestavini tekoči, a ko ju boste zmešali boste dobili testu podobno zmes. Med mešanjem lahko dodate koščke orehov, mandljev, pistacij, lešnikov ... S tem boste obogatili okus.

Zmes oblikujte v kroglice, jih povaljajte v cela sezamova semena in položite na pladenj. Pladenj dajte vsaj za eno uro v hladilnik.

Priporočljivo je pojesti 2 do 3 kroglice na dan.

Zakaj jesti pastele?

Kombinaciji teh sestavin mnogi pravijo tudi svet gral zdravja. Gre za izjemno bogato mešanico cinka, železa, vlaknin, magnezija, kalcija, bakra in številnih vitaminov, zlasti skupine B. Raziskave so potrdile, da pasteli izredno učinkovito uravnavajo količino lipidov v krvi, še posebej slabega holesterola. Pasteli skrbijo za pravilen srčni utrip, znižujejo pritisk in izboljšujejo prekrvavitev. To preprečuje utrujenost, depresijo in izboljšuje koncentracijo. Pasteli so zelo priljubljeno "zdravilo" tudi med psihiatri, ki s tem zdravijo stres.

Pastelo vsebuje kar 182 elementov, ki so koristni zdravju, še posebej ima veliko antioksidantov, ki preprečujejo razvoj raka na celičnem nivoju. Zato vam redno uživanje pastela zelo priporočamo, ker je odlično gorivo za cel organizem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
rak
 
antioksidanti
 
sezam
 
med
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani