Interaktivni dodatki:






Datum: 27. AVG 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Čudežna rastlina, ki zdravi 100 najhujših bolezni

Samo eno zdravilno rastlino najdemo v lekarniških zapisih starih Grkov in Tibetancev. Skozi tisočletja so z njo zdravili najhujše bolezni, danes pa smo nanjo kar pozabili. Ali pa ne?!

Ste že slišali za kumkvat ali pasji trn ali japonsko pomarančo? To je razmeroma nezahtevna rastlina, ki jo lahko iz koščice vzgojite tudi sami doma na balkonu. Potrebuje veliko sonca, prenese pa temperature tudi do -10 stopinjami Celzija. Obrodi spomladi in poleti, plodovom pa so v starih zapisih pravili tudi eliksir življenja. Doslej namreč še nismo odkrili sadeža, ki bi imel toliko fitonutrientov in bioaktivnih snovi, kot prav sadež kumkvata. Sadež je okrogle ali ovalne oblike, podoben miniaturnim pomarančam. Užitna je tako lupina, sredica pa je rahlo kisla in trpkega okusa.

Vsebuje kar 190 fitonutrientov in bioaktivnih snovi, kar je največ med vsemi doslej poznanimi rastlinami. Ima denimo 3-krat več vitamina A, kot korenje, 10-krat več vitamina C, kot pomaranče, in daleč največ vitamina E med vso poznano zelenjavo in sadjem. Olje iz kumkvata je edino rastlinsko olje, ki vsebuje vse omega maščobne kisline (3, 6, in 9), poleg tega pa vsebuje izredno redke omega-7 maščobne kisline, ki so za širšo uporabo še razmeroma neraziskane (še največ se uporabljajo v kozmetiki, ker preprečuje gube in staranje kože - če se sprašujete, zakaj so nekateri kozmetični pripravki tako žafransko dragi, zdaj veste, kaj vsebujejo).


Sicer pa lahko samo z nekaj plodovi omilimo gastritis in čir na želodcu. Pomaga blažiti simptome menopavze, bolezni sečil, vlaži kožo, zdravi ekcem, odstranjuje akne, celi žulje, zmanjšuje sindrom suhih oči in preprečuje celo vrsto očesnih bolezni. Pomaga pri zmanjšanju maščobnih oblog (pod kožo in v krvi), ščiti vas pred prekomernim apetitom, diabetesom tipa 2. Blaži suhi kašelj, težave s sinusi. Zelo učinkovit je pri aterosklerozi, povišanem holesterolu, trombozi. Krepi imunski sistem. Ščiti pred zajedalci, glivicami in ostalimi paraziti ... To pa še ni vse. Sodobna znanost šele odkriva pozitivne učinke kumkvata.

Na koncu bi vas opozorili še na eno "malenkost". Če se boste odločili in kumkvat vzgojili iz koščice, boste potrebovali precej potrpljenja. Drevo namreč prvič vzcveti po 4 do 5 letih, pa še to ne vedno. Pogosto so tako vzgojena drevesa jalova, tega pa prej ne morete ugotoviti. V Evropi imajo največ nasadov v Grčiji, med največjimi pridelovalci in porabniki kumkvata pa so ZDA.



Čudežna rastlina, ki zdravi 100 najhujših bolezni
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani