Interaktivni dodatki:






Datum: 8. AVG 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Kako ozdraviti afte v ustni votlini

Vsakomur kdaj pa kdaj nastanejo afte oz. gnojni mozolji v ustni votlini ali na jeziku, kar lahko močno boli. Veste, kako jih preprečiti?

Afte, ali mozolji, razjede in ranice v ustni votlini so lahko zelo moteče in boleče, včasih pa traja več tednov, da popolnoma izginejo. Ker zaradi njih hrane ne prežvečimo dovolj, lahko to vpliva tudi na naše vsesplošno počutje, celo na delovanje notranjih organov. Zato bi tem na videz drobnim rečem morali posvečati več pozornosti.

Boleče razjede in rane na sluznici v ustih pogosto nastanejo tudi kot posledica kakšne bolezni in se pogosto tudi ponavljajo, kar je zelo neprijetno. Zato je pomembno, da pospešite zdravljenje. Prvo pravilo je, da jeste čim manj kisle hrane (kisle ne po okusu, pač pa vrednosti Ph) ter pijete čim več zeliščnih čajev.

V lekarnah prodajajo celo vrsto zdravil (največ pozitivnih izkušenj je s tekočim obližem Urgo aphtes, vendar je propolis še vedno najboljša in naravna izbira. Pazite le, da uporabite čim bolj kvalitetnega.

Drugače pa bolečine lajšajo tudi ustne vodice in požirek tople slane vode, ki ga nekaj časa zadržujete v ustih. Razmere v ustih poslabšajo alkohol, agrumi, žvečilni gumi, kis. Tem živilom se izogibajte.

Zelo priporočljivo je piti črni ali zeleni čaj, ker sta bogat vir taninov, ki sta odlično protibakterijsko in protivirusno sredstvo, poleg tega pa zdravita vnetja. Pri čaju je pomembno, da ga pustite, da se ohladi in šele potem z njim izpirate usta. Lahko pa ga tudi popijete.

Med najučinkovitejšimi sredstvi za zdravljenje težav v ustni votlini je žajbljev čaj. V skodelico vrele vode dajte dve žlički posušenih žajbljevih listov in počakajte, da se ohladi. Pri uživanju žajbljevega čaja bodite previdni, ker pretiravanje lahko povzroči trebušne krče.

Seveda pa lahko uporabite tudi kamilični čaj in čaj iz timijana, ki prav tako blažita vnetja in zdravita poškodbe na sluznici.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani