Interaktivni dodatki:






Datum: 11. OKT 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Napitek, ki vas bo osupnil z vitamini in hranljivo vrednostjo

Vas zanima, kaj so ljudje pili, ko še ni bilo gaziranih pijač in sadnih sokov? Verjetno se strinjate, da so pili same zdrave reči. Med drugim tudi bozo.

Boza se imenuje več kot 2000 let star orientalski napitek, ki so ga pred stoletji stregli v vsaki slaščičarni, danes pa je skoraj povsem pozabljen. Gre za fermentirano pšenično pijačo sladko-kislega okusa. Najpogosteje jo postrežejo s cimetom ali praženo čičeriko, lahko tudi lešniki, grobo mletimi orehi ...

Če bozo primerjamo z drugimi napitki, je razlika astronomska. Boza je naravna, zdrava, polna vitaminov in z veliko energije. Sestavine zagotavljajo napitku cel kompleks vitaminov B (B1, B2, B3, B6 in B12), A in E. Napitek je primeren za športnike, nosečnice, mlade mamice, otroke in vse, ki potrebujejo zdravo energijo.

Priprava boza je preprosta, vendar boste zanjo potrebovali nekaj časa.

Sestavine:

  • 5 litrov vode
  • 1 kilogram sladkorja
  • 600 gramov nepresejane koruzne moke
  • 30 gramov kvasa
Priprava:

Najbolje, da napitek začnete pripravljati dopoldan. Koruzno moko prelijte s toplo vodo in jo pustite stati vsaj 4 ure. Nato zmes počasi kuhajte približno 2 uri. Nato jo odstavite in počakajte, da se ohladi na sobno temperaturo. Šele nato dodajte kvas, ki ga pred tem razredčite v mlačni vodi. Dobro premešajte in pustite stati čez noč.

Naslednji dan bozo precedite in ji dodajte sladkor. Mešajte tako dolgo, da se sladkor popolnoma ne raztopi.

Boza je najboljša prvi dan. Dlje bo boza stala, večji bo delež kvasa, ki se bo skupaj s sladkorjem začel spreminjati v alkohol. Ko se ta proces začne, boza izgubi svoj okus. Da bi bila boza čim bolj dolgo primerna za pitje tudi za najmlajše, jo imejte shranjeno v hladilniku, ali pa si pripravite količino, ki jo lahko popijete v nekaj dne.



Napitek, ki vas bo osupnil z vitamini in hranljivo vrednostjo
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani