Interaktivni dodatki:






Datum: 2. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Česa se boji kandida

Glivico kandido ima tričetrt ljudi. Le redki nimajo težav z njo. K sreči pa obstajajo preprosti načini, kako to nadležno bakterijo obvladovati ...

Glivica kandida se nahaja na koži, v prebavnem in genitalnem traktu, v ustih in grlu. Ljudje celo življenje živimo z njo in se je nikdar ne moremo znebiti. Zaradi padca imunskega sistema, antibiotikov ali nepravilne prehrane, ki v telesu povzroča zakisanost, pride do prekomernega razmnoževanja kandide, čemur pravimo infekcija.

Kandida se najbolj razbohoti na toplih in vlažnih predelih (usta, črevesje). Gre za zelo trdoživo glivico in, če enkrat uspete zajeziti izbruh, se večinoma potem še večkrat ponovi.

K sreči obstajajo preprosti načini, kako lahko kontrolirate kandido, da ne pride do izbruha. Te metode vas sicer ne bodo rešile nadloge (spremeniti boste morali celotno prehrano), bodo pa pomagale, da se bakterija ponovno ne razbohoti.

Kandida ne mara probiotskih jogurtov, kislega mleka, sirotke, najrazličnejših semen, hladno stisnjenega olja (zlasti olivnega!), kurkume, sode bikarbone, žitaric brez glutena. Izogibajte pa se kvašenim živilom, kruhu, vsemu, kar je narejeno iz bele moke, kavi, suhemu sadju, sirom, najrazličnejšim omakam (senfu, kečupu, majonezi), mleku, mesnim izdelkom in predvsem sladkorju. Sladkor je eden največjih zakisevalcev, kar jih poznamo!

1. Žajbljev čaj
Žajbelj vsebuje komponente, ki zelo učinkovito uničuje kandido. Pijte ga pred vsakim obrokom, še posebej učinkovito pa je splakovanje in grgranje. Nič vam ne pomaga ozdravljena kandida v črevesju, če je vir okužbe v ustni votlini.

2. Bršljanov čaj
Bršljanovi listi delujejo antibakterijsko in že z minimalno količino lahko močno zmanjšate razširjenost kandide. Ker pa je bršljan zdrav še za druge stvari, predvsem pa lajša simptome kroničnim obolenjem, vam ga priporočamo, da ga pijete četudi se vam zdi, da nimate težav.

3. Koprivin čaj
Koprivin čaj vzdržuje nivo bakra v telesu, je močan diuretik in čistilec telesa. Ker med drugim tudi pomaga pri zakisanosti, je koprivin čaj velik sovražnik kandide. Na žalost lahko kandido le brzdamo, povsem pozdraviti pa se samo s koprivinim čajem ne moremo.

4. Čaj iz cikorije
Ko voda zavre, dodajte nekaj žlic cikorije in pustite vreti še 10 do 15 minut. Pijte počasi in po požirkih. Cikorija namreč ne vsebuje kofeina, ki povzroča kislost telesa, je odličen probiotik in bogat vir vitamina A in K. poleg tega se čisti kri, pomaga pri prebavi, uravnava krvni sladkor ...

5. Zeliščna mešanica
Če gornje čaje zmešate v enega, boste dobili zelo učinkovito sredstvo za nastop proti tej zoprni glivici. Dobro je, če k čaju iz žajbla, bršljana, kopriv in cikorije dodate še orehove liste in malo pelina. Tako pripravljen čaj se kuha tako, kot običajno, le na koncu posodo pokrijte in pustite stati vsaj eno uro.

Čaje pijte nesladkane in večkrat po majhnih požirkih.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani