Interaktivni dodatki:






Datum: 16. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov

Če ste na dieti, ali pa hujšate tako, da manj jeste, se gotovo počutite utrujene, brezvoljne in brez energije. Dobro je poznati nekaj novih dejstev.

Nutricizem je veda o hrani in njenem vplivu na zdravje. Slaba stran te veje znanosti je, da je na začetku razvojne poti in se zato določena dognanja venomer spreminjajo. Skladno z rezultati najnovejših raziskav. povzemamo nekaj osnovnih dejstev, kako telo obdržati fit (beri: dovolj energije), a pri tem obdržati kilograme.

1. Večerna ura


Nekoč je veljalo, da začne možganska epifiza, ki je odgovorna za nastanek cele vrste vitaminov, po 18. uri počasneje delovati, kar pomeni, da se telo pripravlja na počitek. Zato so nutricisti povzeli nasvet, da po 18. uri naj ne bi nič več jedli. Zadnje raziskave pa zaradi spremenjenega delovnega ritma ugotavljajo, da se je spremenila tudi epifizina ura za spanje. po zadnjih ugotovitvah velja, da po 20. uri naj ne bi nič jedli. Če vas po tej uri zgrabi lakota, raje ugasnite televizor in pojdite spat. Tako boste več naredili za svoje zdravje in počutje.

2. Evidenca


Zapisujte si število žlic, ki jih daste v usta. Če lahko poleg vodite še evidenco ur, boste o svojem telesu izvedeli veliko več, kot bi lahko katerikoli zdravnik. Pozorni bodite na število žlic za zajtrk, kosilo in večerjo. Veliko je primerov, ko ljudje spoznajo, da v primeru skromnega zajtrka čez dan več pojedo, zato so si naredili medvedjo uslugo. Evidenca je zelo pomembna tudi zato, da lahko izbirate tisto vrsto hrane, ki vam primanjkuje.

3. Jagodičevje


Jagodičevje spada med izredno zdrava in hranljiva živila. Čeprav zdaj ni sezona borovnic, malin, robid in gozdnih jagod, si vseeno lahko omislite zamrznjene gozdne sadeže s katerimi se bomo morali tolažiti do naslednje pomladi. Na splošno velja, da jagodičevje zavira apetit in omogoča miren spanec, poleg tega pa imajo ti sadeži izredno malo maščob. Če jih jeste zvečer, je to glavna prednost jagodičevja.

4. Moka in sladkor


Če jeste polnozrnat kruh, potem se vam ni treba bati za obloge okrog trebuha. Na splošno pa se izogibajte jedem iz moke, sladkorja, mastni in ocvrti hrani, prekajenim in soljenim jedem. Ponoči ne pijte alkohola, predvsem pa bodite pozorni na glutamate, to so aminokisline, ki v telesu tvorijo beljakovine.

5. Voda


Da bi se naslednje jutro zbudili zdravi in fit, je dobro 20 minut pred spanjem popiti kozarec vode. Voda na ne bo hladna, pa tudi vroča ne. Mlačna voda deluje pomirjevalno in vas bo hkrati še grela. Zdrav človek naj bi na dan popil vsaj 2 litra vode.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani