Interaktivni dodatki:






Datum: 12. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade

Če obstaja hrana, ki preprečuje, da bi se okužili s prehladom ali gripo, potem obstaja tudi hrana, ki ima nasproten učinek. Izogibajte se je!

Če želite čez zimo ostati zdravo, ni dovolj samo jesti zdravo, pač pa se morate izogibati tudi hrani, ki načenja vaš imunski sistem. To je pomembno tudi, če ste cepljeni proti gripi, ker lahko s hrano izničite vse dobre lastnosti cepiva.

A preden se sprehodimo med škodljivci, začnimo boj proti gripi in prehladom s čistimi rokami. Zapomnite si, vaše roke niso nikdar dovolj čiste in ni dovolj, če si roke umijete po obedu. Veliko bolj pomembno je, da si roke operete na začetku. Umivanje na začetku je za zdravje, umivanje po obroku pa za lepoto.

Sokovi in druge sladke pijače
Sladkor spodbuja vnetja in slabi organizem v boju proti virusom. To ne velja samo za sladke pijače, pač pa za vso sladko hrano, kot so bomboni, torte, čokoladice ... Tudi preveč sladek čaj vam ne bo pomagal ostati zdrav.

Mleko in mlečni proizvodi
Mleko in mlečni proizvodi pri nekaterih povzročajo nastanek sluzi. Ko imate vneto grlo, je lahko vsaka dodatna sluz moteča in obremenilna. Če pa s tem nimate težav, pa je mleko dober vir beljakovin, vitamina D in cele vrste mineralov, kar pa pomaga pri vzdrževanju imunskega sistema. Zlasti probiotični jogurti so priporočljivi predvsem za krepitev zdravih bakterij v črevesju.

Alkohol
Če že čutite bolečino v grlu, se absolutno izogibajte alkohola, še posebej kozarčku po kosilu in raznim dodatkom h kavi. Alkohol namreč povzroča vnetja, slabi bele krvničke, telo se težje spopade z boleznijo, poleg tega pa še povzroča dehidracijo, vročino in glavobole.

Ogljikovi hidrati
Ko smo bolni, najpogosteje jemo prepečene, krekerje in podobno hrano. Vendar pa to ni dobro, ker se enostavni ogljikovi hidrati hitro pretvorijo v sladkor, ta v glukozo, ki pa povzroča težave v krvi (podobno kot sladke pijače). Zato se telo ukvarja s tem namesto, da bi se borilo proti virusom. Ko ste bolni, ne jejte testenin, kruha, sladic, celo določene vrste sadja niso priporočljive: mandlji, grozdje, fige, lešniki, orehi, hruške ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani