Interaktivni dodatki:


(Alternative health concepts)



Datum: 9. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

10 nasvetov, kako zavarovati nos in se ubraniti pred virusi

Vse bolezni zimskega časa pridejo in se začno v nosni votlini, vendar šele, ko je v njem temperatura nižja od telesne. To velja tudi za kovid viruse. Zato je ključno vprašanje, kako s hrano zagreti nos?

Raziskovalci na ameriški univerzi v Yaleu so podrobno analizirali viruse gripe, prehlada in drugih vnetij. Hitro so ugotovili, da večina škodljivcev pride v telo skozi nos, kjer se tudi najbolj razmnožijo. Tako nastane nahod, s tem pa je povezan tudi kašelj, vnetje grla in podobno.

Za večino zimskih bolezni so krivi virusi rino (rhino izhaja iz grške besede za nos). Obstaja 99 vrst virusa, ki škodijo človeku, najhitreje pa se razmnožujejo pri temperaturah med 32 in 37 stopinjami Celzija. Ko virus vdihnemo, je potrebnih samo 15 minut, da smo okuženi in že občutimo prve znake. Velikokrat se zgodi, da se telo pred takim napadom ubrani, včasih pa je naš imunski sistem tako oslabljen, ali pa prepočasen in potem zbolimo. 50 % okužb se v dveh dneh razširi do te mere, da zbolimo, v 20 % primerih pa zbolimo celo v manj kot 20 urah.

Da bi se obvarovali nevarnosti okužb imate dve možnosti: ali vas neznansko zebe v nos, ali pa poskrbite za stalno temperaturo nosu, ki naj bo enaka telesu - torej 37 stopinj Celzija. Ključno vlogo pri tem ima seveda prekrvavljenost, zato vam v mrzlih dneh priporočamo, da jeste čim več hrane, ki izboljšuje prekrvavljenost. S tem se boste znebili tudi mrzlih rok in nog, pa tudi imunski sistem boste malo razbremenili.

1. Pomaranče in mandarine
Vsebujejo veliko vitamina C, kar redči kri, krepi stene kapilar, preprečuje kopičenje zobnih oblog (in s tem virusov v grlu). Kadar ste na mrzlem, imejte s sabo nekaj mandarin ali pomaranč. Če boste vsakih 20 minut pojedli en citrus, vas v nos, roke in noge ne bo zeblo. Preverite!

2. Temna čokolada
Kakav vsebuje flavonoide, ki jih sicer najdemo tudi v drugem sadju in zelenjavi, vendar ne v takih količinah. Flavonoidi izboljšujejo krvni obtok, urejajo pritisk in izboljšajo prekrvavitev. Seveda to ne velja za belo čokolado, ki pa ima ravno nasprotne učinke.

3. Kajenski poper
Ureja prebavo in metabolizem, krepi arterije in krvne žile. Naj vas nikar ne bo strah dodati ga k sadnim sokovom ali v solato.

4. Sončnična semena
Sončnična semena so bogata z vitaminom E, ki redči kri in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Prav tako izboljšuje prekrvavitev, zaradi množice mineralov pa bogati krvno sliko.

5. Ingver
Ingver je znan pripomoček za boljšo prebavo, premaguje tudi slabost (še posebej po preveč popitega alkohola) in izboljšuje krvni obtok. Najboljši je surov in sveže nariban, še posebej počen pa je, če ga dodate k čaju. Dobili boste zanimivo kombinacijo okusov.

6. Česen
Uporaba česna je vsestranska, predvsem pa čisti kri in pomaga pri prekrvavljenosti. Poleg česna imajo podobne učinke še redkev, čebula in por.

7. Losos in avokado
Oba imata veliko omega-3 maščobnih kislin, ki krepita srce in spodbujata delovanje kardiovaskularnega sistema.

8. Orehi
Orehi so odličen vir vitamina B3 oziroma tiamina, ki pomaga pri delovanju krvnega obtoka. Sicer spadajo orehi med bolj energijska živila, a je na dan dovolj, da pojeste 5 orehovih zrnc, pa bo vaše ožilje bistveno bolje delovalo. Tudi za orehe velja nasvet, kot pri pomarančah: če ste na mrzlem, pojejte eno orehovo jedrce vsakih 20 minut.

9. Kurkuma
Kurkuma ima za zimske mesece vsaj dve pomembni lastnosti: vsebuje veliko vlaknin in izboljšuje prekrvavitev, hkrati pa zelo učinkovito zmanjšuje stopnjo holesterola v krvi.

10. Izogibajte se slani hrani in premalo vode
Mrzel nos boste dobili tudi, če jeste preveč slano hrano in, če ne pijete dovolj tekočine. Telo se v takem primeru ne more dovolj hitro očistiti, pa zato nastanejo toplotni čepki, ki so najpogostejši prav pri nosu. Zaradi tega se vam mrzel nos lahko pojavi tudi poleti, ko je zunaj toplo, to pa je znak, da se napačno prehranjujete.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani