Interaktivni dodatki:






Datum: 28. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Je kikiriki sploh zdrav?

Ste kdaj pomislili, kakšen vpliv na vaše zdravje ima kikiriki? To je tisti kikiriki, ki ga moramo običajno sami luščiti in se jeziti s kupom smeti.

Kikiriki se zdi mnogim nepraktičen, a najnovejša odkritja govorijo ravno nasprotno. Na univerzi Vandebrbilt v ZDA so več let proučevali prehranske navade Američanov in Kitajcev in pri tem postali pozorni na kikiriki. Gre za neluščen kikiriki, ki ga Američani ne marajo (raje imajo luščenega in slanega), na kitajskem pa je to priljubljen prigrizek.

Raziskave so pokazale, da samo 30 gramov kikirikija na teden zmanjša možnost srčnih in možganskih kapi za 23 do 28 odstotkov. Za 17 do 21 odstotkov je manj tudi težav s povišanim sladkorjem in visokim pritiskom. Kikiriki tudi preprečuje in lajša alergije, kar je v tem času zelo pogosta težava (razen, če sami niste alergični na kikiriki), poleg tega pa je to izjemno zdrav in vsestransko koristen prigrizek. Pravzaprav so ameriški raziskovalci označili kikiriki, kot najboljši prigrizek za pred televizor.

Kikiriki je namreč bogat s proteini, vitamini, vlakninami, minerali in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Še posebej veliko ima železa, cinka, magnezija, selena in fosforja, za diabetike pa je najpomembnejša lastnost, da ne vsebuje holesterola.

Med vitamini je največ vitaminov iz kompleksa B, ki pomirjajo živčevje in sproščajo mišice, zato mnogi zdravniki priporočajo kikiriki za zdravljenje stresa. Veliko vitamina E izboljša spomin in delovanje možganov, poleg tega pa izboljša sluh in je dobro zdravilo proti suhemu kašlju.

Do podobnih zaključkov so prišli tudi švedski raziskovalci iz univerze v Linkopingu, kjer pa jih je zanimal predvsem vpliv kikirikijev na nivo sladkorja v krvi. Ugotovili so, da vsakodnevno uživanje kikirikija (dovolj je že ena pest), zelo učinkovito uravnava nivo glukoze, trigliceridov in holesterola v krvi, zelo pomembna pa je tudi posebna aminokislina arginin, ki jo je v kikirikijih v izobilju, pomaga pa pri hitrejšem okrevanju cele vrste bolezni. Največkrat se uporablja pri zdravljenju tuberkuloze.

In sedaj ključno vprašanje: ali je enako zdravo tudi arašidovo maslo?

Najprej je treba pojasniti. Arašidi, kikiriki, tudi ameriški orešek so različna imena za zemeljski orešek, ki najbolje uspeva v Afriki, vzgojite pa ga lahko tudi sami doma. Ker je sredica zaščitena z lupino, so plodovi zelo zdravi in razmeroma odporni na pesticide in druge pripomočke pri transportu.

Če kikirikijevo oziroma arašidovo maslo pripravite sami, potem boste že iz sestavin razbrali, da gre za zdravo maslo.

Arašide najprej popecite pri 180 stopinjah Celzija 10 do 12 minut. Ko porjavijo, jih dajte v sesekljalnik in jih miksajte vsaj 5 minut, da dobite gladko arašidovo zmes. Dodate lahko malo medu in olja, da se zmes dobro poveže.

Arašidovo maslo hranite v hladilniku in je lahko zanimiv dodatek k zajtrku.

Pazite le, ker ima tako maslo veliko energije. V 100 gramih arašidovega masla je namreč kar 1.842 J (440 kalorij).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani