Interaktivni dodatki:






Datum: 6. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?

Antioksidanti so snovi, ki preprečujejo razvoj nekaterih bolezni, recimo: raka, sladkorne, bolezni srca in drugo. Pa veste, kje je največ teh zdravih snovi?


1. Kreša
kozarec kreše vsebuje samo 16 J (4 kalorij), ima pa veliko vitaminov A, C in K, med antioksidanti pa največ luteina in zeksatina, ki sta med drugim tudi dobra za prebavo in oči.


2. Kakav
Kakav v prahu vsebuje veliko magnezija, kalcija in natrija, skoraj deset odstotkov teže pa prispevajo flavonoidi, ki krepijo srčno mišico in imajo ugoden učinek na prekrvavitev in ožilje.


3. Rozine
Samo pest rozin je potrebnih, da telo dobi dovolj energije za cel dan ob tem pa še krepko porcijo antioksidantov. Rozine so dobre za čiščenje organizma, krepijo pa tudi kosti.


4. Ingver
ingver se že stoletja uporablja kot začimba, v zadnjem času pa tudi kot terapevtsko zdravilo. Uporablja se za zdravljenje prebavil, prehlada, za lajšanje bolečin v mišicah ...


5. Rdeči fižol
Samo četrt skodelice rdečega fižola vsebuje kar 6000 različnih vrst antioksidantov. Fižol lahko dodajamo juham, je glavna jed, dodatek k drugim jedem, solatam, celo v sladicah je dober.


6. Kava
Kava prav tako vsebuje veliko antioksidantov, predvsem klorogenske kisline, ki preprečuje oksidacijo slabega holesterola, ščiti in krepi srčno mišico, pomaga pri splošnem počutju. Seveda pa lahko postane kava naš sovražnik, če je popijemo preveč.


7. Ječmen
Ječmen sodi med največje zaklade antioksidantov med vsemu živili. Vsebuje veliko vlaknin, folne kisline, molibdena, mangana. Zelo priporočljiv je za želodec in možgane.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
rozine
 
fižol
 
kreša
 
kakav
 
kava
 
ječmen
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani