Interaktivni dodatki:


Skrivnosti zdrave prehrane sta: ravnotežje in zmernost.
Skrivnosti zdrave prehrane sta: ravnotežje in zmernost.



Datum: 7. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

8 trditev, ki jim mnogi verjamejo, a ne držijo

Pogosto pademo pod vpliv splošnega prepričanja, čeprav za to ni nikakršnih dokazov. Vedno imejte pred očmi, da stvari za katere smo danes prepričani, da držijo, se lahko z leti izkažejo za netočne.

1. Vitamin C nas ščiti pred prehladi
To je star mit, ki pa ni bil nikdar dokazan. Vemo le, da nas prekomerne količine vitamina C ne morejo obvarovati pred napadi virusov.

2. Jajca so vir slabega holesterola
Ni res. Nivo holesterola v telesu je povezan z nasičenimi in trans maščobami. V enem jajcu je 1,5 grama maščob in 0 gramov trans-maščob.

3. Zelena ima negativne kalorij
Negativne kalorij v resnici ne obstajajo, je pa res, da obstajajo živila za katera telo potroši več energije za predelavo, kot jih dobi. Zelena je poleg tega še diuretik in zato pogost spremljevalec shujševalnih diet. V resnici ima 100 gramov zelene 25 do 41 J (6 do 10 kalorij).

4. Manj ogljikovih hidratov za boljše zdravje in vitko postavo
Poznana je dieta LCHF (low carb high fat), kjer ne smete jesti nič ogljikovih hidratov. Prav tako je med proteinskimi dietami razširjena Atkinsova dieta in cela vrsta drugih diet, ki izključujejo ogljikove hidrate. Ker so ogljikovi hidrati za telo prav tako potrebni, se nutricisti nagibajo k dieti 80-10-10, ki je sestavljena iz 80 % sadja in zelenjave, 10 % proteinov in 10 % masti. Problem ogljikovih hidratov torej ni v njih samih, pač pa v količinah in razmerjih, ki jih pojemo.

5. Brusnični sok zdravi okužbe sečil
Brusnični sok je v boju proti bakteriji E.coli enako nemočen, kot vsi ostali sokovi. Niti teoretično ga ne morete toliko popiti, da bi lahko dejansko dosegli koncentracijo, ki bi bila zdravilna. Seveda pri tem govorimo o neposrednih vplivih.

6. Začinjena hrana povzroča želodčne razjede
Začinjena hrana lahko škodi samo, če že imate razjedo in ste alergični na katero začimbo. Začimbe ne povzročajo ran na želodcih nič bolj, kot katerakoli druga hrana na katero ste alergični.

7. Hrana z manj maščobami je bolj zdrava
To velja, kadar imamo v mislih nepredelano hrano (manj mastne ribe so bolj zdrave od mastnih). Ko pa govorimo o predelani hrani, pa lahko pomanjkanje ene sestavine poruši ravnotežje in je zaradi tega živilo povsem spremenjeno. Tudi telo se potem različno odzove na spremenjeno strukturo, zelo pogosta nevarnost pa je, da proizvajalci namesto manjka maščob dodajo sladkor in druge nezdrave maščobe.

8. Surova hrana je bolj zdrava
To je samo deloma res. V resnici pa se določeni elementi začno tvoriti samo pri termični obdelavi, nekatere pa s kuhanjem uničimo. Problem sodobne prehrane je, da skorajda ne jemo več surove hrane, rešitev pa je podobna, kot pri ogljikovih hidratih. Pomembna so razmerja. Več surove hrane moramo jesti, ker smo nanjo skoraj pozabili.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani