Interaktivni dodatki:






Datum: 22. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Super sadje, ki se zdi preveč navadno, da bi mu posvečali pozornost

Čeprav gre za sadje, ki je iz več razlogov zelo pomembno, pa ga uvrščamo v kategorijo manj vrednih živil. Napaka!

Preberite najprej za kaj je dobro to sadje, na koncu pa boste presenečeni. Skoraj vedno nam je na dosegu rok (sveže ali posušeno), vemo, da lahko iz njega naredimo dobre stvari, a le redko sežemo po njem ...

1. Ima veliko vitaminov
To skrivnostno super sadje vsebuje veliko vitamina C, še več pa vitaminov skupine B, E in K. Ker ima tudi veliko vitamina A, torej beta-karotena, ki pomaga telesu pri proizvodnji tega vitamina, je dobro za srce, ožilje, kožo, oči, izboljšuje spomin ...

2. Vulkan mineralov
Sadje ima veliko kalija, fosforja, železa, magnezija, kalcija bakra ... Same pomembne snovi, ki krepijo imunski sistem in uravnavajo delovanje notranjih organov.

3. Boljša prebava
Namočite to sadje čez noč, pa boste dobili najboljše vlaknine, ki pomagajo pri prebavi, poleg tega pa še uravnavajo holesterol v krvi.

4. Veliko antioksidantov
Antioksidanti ščitijo telo pred poškodbami, ki lahko privedejo do razvoja rakastih celic. Delujejo tudi protivnetno, testi pa so pokazali, da ima pest tega super sadja prav toliko antioksidantov, kot denimo borovnice. Med antioksidanti izstopata kvercetin in katehin, ki spadata v skupino flavonoidov in ju najdemo tudi v zelenem čaju. A v tem sadju ju je več!

5. Zbija maščobe v krvi
Maščobe v krvi so pogosto vzrok za nastanek mnogih bolezni. To sadje jih uravnava in s tem krepi imunski sistem, preprečuje srčno-žilne bolezni, krepi kosti, čisti jetra, izboljšuje vid, razpoloženje in spomin.

6. Nizek glikemični indeks
Čeprav gre za sadje, kar pomeni, da ima veliko sadnega sladkorja, pa ima presenetljivo nizek glikemični indeks. 100 gramov tega sadja ima le 192 J (46 kalorij) (borovnice imajo 57 kalorij).

7. Enostavna hramba
To sadje lahko brez problemov hranimo v hladilniku. Uporabiti moramo le papirnate vrečke, nikakor ne plastičnih.

Vas zanima, katero sadje je to?

Ko boste naslednjič videli slive, se spomnite, kako hranljive in zdravilne so. To je namreč še en zaklad iz naših krajev, ki mu posvečamo premalo pozornosti, drugod po svetu pa bi dali premoženje za pest svežih sliv.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
slive
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani