Interaktivni dodatki:






Datum: 6. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

So trije obroki dnevno res največja zabloda današnjega časa?

Ljudje so začeli prakticirati tri obroke na dan v srednjem veku. Pa je to dobro?

V srednjem veku se je uveljavilo mišljenje, da je prehranjevanje izven predvidenih ur necivilizirano in živalsko početje. Vsi pravi gospodje so se zelo strogo držali urnika prehranjevanja, pa se je zato uveljavilo pravilo treh obrokov.

Ko so evropski priseljenci osvajali Ameriko, so s sabo seveda prinesli tudi vzorce iz Evrope. Tako so bili tudi v ZDA trije obroki znak gosposkosti in uglajenosti, nihče pa se ni vprašal, ali je to zdravo in kako trije oboki vplivajo na zdravje.

Leta 2010 se je začela velika raziskava o prehranskih navadah in povezavami z boleznimi, rezultat te akcije pa je marsikoga presenetil.

Zdravniki in nutricisti so si enotni, da število obrokov ni pomembno, pač pa količina in število kalorij. Lahko jemo tudi po 6 obrokov (ti anketiranci so med najbolj zdravimi), ali optimalna 2 obroka (ti so se odrezali malenkost slabše).

Poleg tega je raziskava pokazala tudi, da je potrebno občasno narediti post, ker to čistilno vpliva na organizem, ureja prebavo, krepi imunski sistem ... To je najboljši dokaz, da število obrokov ni pomembno.

Danes nutricisti priporočajo, da jemo takrat, ko smo lačni (če nismo prepričani, popijmo prej kozarec vode, počakajmo 20 minit in, če lahkota ne poide, potem niste lačni, res ne). Vsak zase najbolje ve, koliko obrokov potrebuje.

Vse, kar morate pri tem vedeti, je število zaužite energije. Mnogi, ki se precej striktno tržijo teh nasvetov, raje izbirajo taka živila, ki imajo malo energije in veliko vlaknin, ki podaljšujejo občutek sitosti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani