Interaktivni dodatki:






Datum: 3. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

8 dilem, ki vas bodo šokirale

Časih se nam zdi, da je kakšna stvar bolj zdrava, a je vse odvisno iz katerega zornega kota pogledate. Nekaj dilem vas bo presenetilo!

1. Jabolčni sok ali gazirana pijača?
Ali ste vedeli, da se v kozarcu nedolžnega, svežega in naravnega jabolčnega soka skriva 481 J (115 kalorij), v isti količini gazirane pijače pa "samo" 397 J (95 kalorij). To ne pomeni, da je bolje piti gazirane pijače, le upoštevajte to pri dnevnem štetju kalorij.

2. Svež korenček ali kuhan?
Sveža zelenjava je v veliki večini primerov bolj zdrava. V primeru korenčka ima surov tudi več beta-karotena, ki v telesu povzroči nastanek vitamina A. Vendar pa, podobno kot pri paradižniku, ima kuhana zelenjava več antioksidantov, predvsem likopena, ki so pomembni pri premagovanju raka in tumorjev.

3. Suši ali hamburger?
Hamburgerji so gotovo bolj kalorični, kot suši, to pa ne velja za ogljikove hidrate. 100 gramov sušijev z raki ali ribo vsebuje namreč 60 gramov ogljikovih hidratov, povprečen hamburger pa jih ima "samo" 37 gramov. Če hujšate, se morate odločiti, kaj vam prinese manj škode.

4. Sojina omaka ali sol?
Včasih kdo reče, da je sojina omaka lahko nadomestek za sol. Seveda, vendar upoštevajte, da je lahko ob istih količinah v sojini omaki tudi do trikrat več soli. En obisk v kitajski restavraciji vam lahko, vsaj v primeru soli, močno poruši notranje ravnovesje.

5. Med ali sladkor?
Si lahko zamislite primer, ko je čisti kristaliziran sladkor boljši od medu? Žlička medu ima 104 J (25 kalorij), žlička sladkorja pa 16. Z vidika štetja kalorij je torej sladkanje čaja s sladkorjem ugodnejše.

6. Pokovka ali jabolko
Nutricisti so izmerili, da je pokovka kuhana na vročem zraku bolj zdrava in koristna od jabolka, če upoštevamo število antioksidantov. V 100 gramih pokovke jih je 30 mg, v jabolku pa 160 mg. Poleg tega imajo pokovke še veliko zdravih vlaknin ... Najbolje je, če jeste oboje skupaj.

7. Sir ali mleko
Za sire velja, da vsebujejo več maščob in kalorij, kot mleko. Vendar pa v 100 gramih sira najdemo 750 mg kalcija, v mleku pa 113 mg. Če imate slabe kosti, boste izbrali sir.

8. Mleko in mleko brez maščob
Mleko brez maščob ne redi, pri ljudeh občutljivih na laktozo povzroča manj težav, ima manj energije ... Vendar: mleko ima veliko vitaminov topnih v maščobah. Torej je mleko brez maščob brez vitaminov D, E, A in K. Upoštevajte tudi, da to velja tudi pri manj mastnih jogurtih, sirih, skutah, kefirju ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani