Interaktivni dodatki:






Datum: 18. SEP 22 - ZANIMIVOSTI

5 načinov drugačne uporabe riža, ki jih še niste poznali

Riž ima nekaj presenetljivih lastnosti, ki vam lahko pomembno olajšajo življenje, če jih le poznate.

Večina ljudi ve, da mora moker telefon, ki je padel v vodo, za dan ali dva zapreti v vrečko z rižem. Riž je namreč zelo izbirčen glede rastnih pogojev in ena njegovih najpomembnejših lastnosti je, da veže nase vlago. Morda niste vedeli, a če nezrele marelice daste v posodo z rižem, bodo te ekspresno dozorele.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj primerov neobičajne uporabe riža pri vsakdanjih stvareh.

1. Riž je odlično stojalo za nože
Problem stojal je, da noži v resnici stojijo v posodah, kjer se sčasoma pojavijo glivice, bakterije ... Prav zato nožen nikdar ne bi smeli imeti v stojalih, razen te je to stojalo iz riža. V posodo nasipajte večjo količino riža. Noži, ki jih boste hranili na tak način, bodo vedno suhi, torej varni pred rjavenjem, bodo zato bolj čisti, tudi brez vonja (nikar ne režite čebula in sadja z istim nožem - če pa že, najprej narežite sadje).

Vsekakor se izogibajte lesenim podstavkom za nože.

2. Čiščenje posode
Predvsem čajniki so problematični za čiščenje, ker v notranjost težko pridemo s krpo in čistilom. Teh težav ne boste imeli, če v čajnih natrosite za nekaj prstov riža, dodate malo detergenta in približno minuto poskusite tresti čajnik, kot bi delali koktail. Boste videli - tako čistega čajnika še niste imeli.

3. Osvežilec zraka v kopalnici
Ena najbolj uporabnih reči kjer uporabiti riž, je osvežilec zraka. V posodo ali pa celo na krožnik dajte nekaj riža in ga pokapajte z nekaj kapljicami eteričnega olja. Riž premešajte, da se olje enakomerno razporedi in počakajte (priporočamo eterično olje cimeta). Poleg tega, da bo vaša kopalnica neizmerno dišala, pa bo riž zato, ker nase vleče vlago, poskrbel, da bodo tudi straniščne vonjave manj izrazite.

Ta trik pogosto uporabljajo tudi v eminentnejših hotelih.

4. Preverite temperaturo olja
V ponev vrzite približno 5 zrn riža. Če se potopijo, je olje še hladno. Če zrna priplavajo na površje in se ob njih delajo še mehurčki, potem veste, da je olje pripravljeno za cvrtje.

5. Zaščita proti rji
Podobno, ko se riž izkaže pri shranjevanju nožev, velja tudi za orodje. Riž zaradi absorpcije vlade, varuje orodje pred rjo.

Bonus dodatek: Ropotuljica iz riža
Vse, kar potrebujete, sta dve plastični žlički plastična embalaža od kinder jajčke in nekaj lepilnega traku. Riž dajte v Kinder jajčko, na vsako stran jajčke dajta žlici in ju zlepite z lepilnim trakom. Pa ne ropotajte preveč.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani