Interaktivni dodatki:






Datum: 22. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju

Telo vsak dan proizvede približno liter in pol sline, slina pa nam razkriva veliko stvari, ki se dogajajo v telesu

1. Premalo sline
Premalo sline je lahko tudi posledica jemanja zdravil. Več kot 300 pri nas pogostih zdravil ima kot stranski učinek zmanjšano proizvodnjo sike. Poleg tega se nam usta z leti hitreje sušijo, paziti pa moramo tudi na dehidracijo telesa.

2. Bela in grudasta slina
To je lahko posledica kandide ali kakšne druge vrste bakterij in glivic. V primeru take sline je telo še posebej ranljivo in lahko hitreje zbolite. Poleg tega je to pri sladkornih bolnikih znak povišanega sladkorja. Če se vam bela slina pogosto pojavlja, se posvetujte s svojim zdravnikom, ker je to lahko znak kakšne hujše infekcije.

3. Kisla slina
Optimalna kislost sline v ustni votlini je pH med 7 in 7,5. Preveč kisla slina načenja zobno sklenino in povzroča karies, kaže tudi na to, da so vaše telo že napadle bakterije. V primeru, da dlje časa opažate kislo slino, jejte živila bogata z argininom, ki ga je največ v rdečem mesu in perutnini. Ob tem povejmo še, da arginin vpliva na nastajanje dušikovega oksida, ki sprošča in širi krvne žile. Kisla slina je tako tudi znak bolezni srca, visokega krvnega pritiska in erekcijske disfunkcije.

4. Preveč sline
Najbolj znan je ta pojav pri nosečnicah, pri vseh drugih pa kaže na težave s hormoni. Preveč sline pomaga premagovati žvečilni gumi in sesanje trdega sladkorja. To pomaga pri požiranju odvečne slike. Vsekakor pa bodite pri preveč sline pozorni na delovanje ščitnice.

5. Grenka slina
Za tem se lahko skriva refluks. Kopičenje želodčne kisline v grlu lahko povzroči neprijeten zadah, neprijeten okus in pekoč občutek v grlu. Grenka slina je tudi znak slabosti, lahko pa je tudi posledica, če ste zaužili preveč mastne in začinjene hrane.

6. Lepljiva slina
Lepljivo slino običajno dobimo, če ponoči preveč dihamo skozi usta, kar kaže na težave z dihalnimi potmi (jeseni in pozimi je za to pogosto krivo centralno ogrevanje, ki izsuši zrak), prav tako se tudi telo neenakomerno suši. Slina postane lepljiva tudi zaradi razkroja ene vrste bakterij in rast drugih.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani