Interaktivni dodatki:






Datum: 9. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje

Najtežje se je znebiti razvad, ki jih počnemo iz čistega užitka, a zanje velja, da z njimi močno škodimo zdravju ...

1. Cigareta po obroku
Ali ste vedeli, da ima cigareta po kosilu isti učinek, kot 10 cigaret pred obrokom. Kajenje namreč vpliva na metabolizem, poleg tega se nikotin veže na kisik, zaradi tega pa telo vsrka manj hranljivih snovi, pomanjkanje kisika v mišicah pa še dodatno povzroča celični stres.

2. Sadje po obroku
Sadje hitro zavre, zato povzroča povečanje kisline, napihnjenost in kup drugih prebavnih motenj. Sadje vedno jejte na prazen želodec, ali pa najmanj uro po obroku.

3. Čaj po obroku
Čeprav veliko ljudi prakticira, da po kosilu popije skodelico čaja, se le redki zavedajo, da tenin veže nase železo s čimer oslabi krvno sliko, prekrvavitev in presnovne procese. Čaj pijte najmanj eno uro po obroku.

4. Tuširanje in plavanje
Strokovnjaki opozarjajo, da voda v tem primeru zavira prekrvavitev in prebavo, ker se mora telo ukvarjati z uravnavo telesne temperature, namesto, da bi to energijo usmerilo v presnovne procese. Vsaj eno uro po obroku se izogibajte vodi.

5. Ne odpirajte gumba na hlačah
Če ste med jedjo imeli zapet gumb na hlačah, potem pa ste si ga odpeli, ste si naredili medvedjo uslugo. Vsaka sprememba namreč upočasni prebavo. In še nekaj ... Potem, ko si odpnete gumb, nastane v želodcu dodaten prazen prostor, vi pa boste zaradi tega hitreje lačni.

6. Fizična aktivnost
Po obroku posedite še vsaj pol ure do ene ure, da telo v miru prebavi hrano. Če boste energijo preusmerjali v tek, sprehode, telovadbo, je bo manj ostalo za prebavo. Slabša prebava pomeni tudi slabšo vpojnost hranilnih snovi. Priporočamo vam, da si težjih fizičnih vaj ne privoščite vsaj 2 uri po obroku.

7. Spanje
Tudi spanju se izogibajte po obroku. Predvsem zato, ker ležeči položaj ni naraven za pravilno prebavi, poleg tega se posamezne tekočine ne prelivajo vedno v pravo smer. Poskusite po obroku posedeti še vsaj pol ure.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani