Interaktivni dodatki:






Datum: 18. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Znanstveniki potrdili to, kar vsi vemo: zelenjavni ekstrakt, ki preprečuje raka

Onkologi iz celega sveta se strinjajo, da je sulfofaran doslej edino znano sredstvo, ki popolnoma prepreči nastanek rakavih celic. Ključno vprašanje zato je, kje najdemo sulforafan?

Sulforafan je zelo nenavadna snov. Uradno gre za protitumorno in protimikrobno učinkovino, uporablja pa se pri zdravljenju avtizma in pri zdravljenju kožnega raka, je pa tudi pogosta sestavina kozmetičnih preparatov, ki upočasnjujejo procese staranja. V telesu deluje posredno in sicer tako, da aktivira encime II faze metabolizma, ki pomagajo telesu, da se znebi rakotvornih snovi, uničujejo nenormalne celice in omejujejo oksidacijo.

O sluforafanu se sicer veliko govori, vendar mu farmacevtska industrija ne pripisuje velik pomen. Morda zato, ker ga je največ v brokoliju in cvetači?!

Ameriški epigenetiki so z obširno raziskavo ugotovili, da je sulforafan sestavina temno zelene barve, ki jo je največ v zelju, ohrovtu, brstičnem ohrovtu, brokoliju, cvetači in hrenu. Raziskovalci iz A & M Health Science Center iz ZDA so med drugim ugotovili še, da se pri tistih, ki so poleg sulforafana v obliki tablet uživali še veliko zelja, rakava obolenja in tumorji sploh niso pojavili (to so potrdili tudi testi z laboratorijskimi mišmi).

Že prej se je vedelo, da sulforafan verjetno preprečuje in zdravi raka debelega črevesa in raka na prostati, vendar se medicina zaenkrat še skriva za dejstvom, da je narejeno premalo raziskav, da bi sulforafin postal del uradnega zdravljenja.

Dejstvo namreč je, da prav vse raziskave kažejo, da sulforafan pomaga telesu premagovati gensko spremenjene celice in tako preprečuje nastanek in razvoj tumorjev. Dodati pa je potrebo tudi to, da preveč sulforafana v telesu spodbuja tvobro proteina Nrf2, ki je sicer zelo koristen antioksidant, vendar pa povečuje razvoj že obstoječih tumorjev v arterijah.

Kje najdemo sulforafan?

Najmočnejši so 3 dni stari kalčki brokolija, ki imajo 20- do 50-krat več protitumornih snovi kot zrela glava brokolija, ki velja za zelenjavo z največ sulforafana.

Veliko sulforafana najdemo tudi v špinači, ki vsebuje tudi veliko koencima Q 10, to je antioksidant topen v maščobah in zelo učinkovito varuje srce pred vsemi srčno-žilnih vrstami obolenj.

Testiranja na Japonskem so med drugim pokazala, da so tisti, ki so na teden zaužili vsaj 200 gramov smutijev z brokolijem in špinačo, za 44 odstotkov manj zbolevali za rakom.

Vse, kar je treba narediti je, da si v tekočo zeleno kašo zmiksate 100 gramov brokolija in čim hitreje popijete. Še bolje pa je, če to naredite s kalčki.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani