Interaktivni dodatki:






Datum: 25. JAN 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj jesti za zajtrk, da si okrepite zdravje?

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, s pravo izbiro pa pravi varuh zdravja.

Zajtrk že tako in tako dobro vpliva na prebavo, počutje in zdravje, s pravilno izbiro pa se njegova moč še poveča. Tako kot obstajajo stvari, ki jih nikdar ne bi smeli jesti na tešče, pa obstajajo tudi stvari, ki jih je dobro zjutraj najprej pojesti.

1. Kaša
Ovsena kaša ustvari zaščitno plast okoli želodca, ki preprečuje, da bi klorovodikova kislina poškodovala stene želodca, poleg tega pa v vodni topne vlaknine znižujejo holesterol.

2. Ajda
Ajda stimulira prebavni sistem in je odličen vir beljakovin, železa in vitaminov.

3. Polenta
Polenta pomaga iz telesa odstraniti toksine in težke kovine, normalizira črevesno floro in čez cel dan zmanjšuje apetit.

4. Pšenični kalčki
Samo dve žlici pšeničnih kalčkov vsebuje 15 odstotkov priporočene količine vitamina E in 10 odstotkov priporočene količine vnosa folne kisline. Prav tako tudi pomagajo pri uravnavi prebave.

5. Jajca
Znanstveno je dokazano, da lahko jajca za zajtrk zmanjšajo skupni vnos energije tudi za 2.093 J (500 kalorij). To je zelo pomembna številka za vse, ki se jezite na svoje kilograme.

6. Lubenica
Ko pride sezona lubenic, je zelo priporočljivo, da začnete dan prav z njo. Ima veliko hranljivih snovi, je dobra za zdravje oči in srca, poleg tega pa ima ogromno likopena, ki velja za enega najbolj zdravih antioksidantov.

7. Borovnice
Borovnice dokazano izboljšujejo spomin, uravnavajo krvni pritisk, presnovo, pa tudi z njimi lažje obvladujete apetit.

8. Oreščki
Oreščki izboljšujejo prebavni sistem, pomembni so pa zato, ker normalizirajo pH v želodcu.

9. Med
Med spodbuja delovanje možganov, telesu daje moč in energijo, krepi imunski sistem, poleg tega pa poveča nivo hormona sreče, serotonina.

10. Nekvašen kruh
Najboljši čas za kruh je zajtrk. Še posebej, če jeste nekvašen kruh. Ne smemo namreč pozabiti, da so tudi v kruhu lahko koristni ogljikovi hidrati in druge hranilne snovi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani