Interaktivni dodatki:






Datum: 21. JAN 22 - DOBRO JE VEDETI

Kdaj jesti sadje, da bo največja korist

Vsi vemo da je sadje zdravo. Na dan bi morali pojesti vsaj 2 skodelici sadja. Pa veste kdaj?

Če se vam zdi vprašanje, kdaj jesti sadje, nepomembno, se motite. Ni vseeno, ali sadje jeste zjutraj, ali zvečer, pred obrokom, ali po, pred rekreacijo, ali po njej ... Raziskave sicer kažejo, da je sadje najbolj zdravo zjutraj, vendar to ne velja za vso sadje.

Sadje je res najbolj zdravo zjutraj, ker vsebuje veliko fruktoze. Fruktoza daje organizmu energijo in hiter zagon, zato sadja zvečer sploh ne bi smeli jesti. Po drugi strani pa je sadje hitro prebavljivo in ima veliko hranilnih snovi, pospešuje prebavo, krepi imunski sistem, kar je idealen nadomestek za večerjo. Poleg tega pa še citrusi zmanjšujejo apetit, kar pomeni, da se ponoči ne boste šli raziskovalca po hladilniku ...

Banana in kozarec limonade (brez sladkorja) sta še vedno najboljša večerja. Banano, ki krepi spanec, pojejte vsaj pol ure pred spanjem, limonada pa vam bo pobrala ves apetit.

Naslednja pomembna stvar, ki jo je dobro vedeti pri sadju, so hranljive snovi. Nikar ne mešajte več kot 3 vrste sadja na dan. Pravzaprav sadja z ničemer ne mešajte. Niti med sabo ne. Idealno bi bilo, če jeste vsako sadje zase, ker se določene hranilne snovi izključujejo. Tudi smutiji niso najboljša izbira. Sveže sadje, takšno kot je, je še zmeraj najboljše. Poleg tega jejte sadje vsajeno uro pred obrokom, da bo imelo telo dovolj časa, da se v miru naužije vitaminov.

Zelo pomembno je, da sadje nikdar ne jemo, ko smo pod stresom. Če boste hiteli in ne boste bili skoncentrirani na hrano, potem si lahko s sadjem povzročite več škode, kot koristi. Če jeste sadje samo zato, ker so vam tako naročili, potem vas bo napenjalo in napihovalo, pa tudi prebava se vam bo zaradi tega upočasnila.

Najslabše je jesti sadje po obroku. Vsaj 2 uri bi bilo dobro, da ne jeste nič.

Poleg tega sadja nikar ne mešajte z mlekom, ker to upočasni prebavo, morda ste še(pre)občutljivi na laktozo (dovolj je že rahla občutljivost, ki je niti zaznamo ne), kar vam še dodatno zakomplicira prebavo.

Za konec pa še nasvet: citrusov nikar ne mešajte z drugim sadjem, ne dajajte ga v smutije. Tudi pecivo iz citrusov ima zgolj samo njihov okus, vitaminov in hranilnih snovi pa ne. Edini, ki pa se lepo poda s citrusi, je avokado. Citrusi imajo veliko vitamina C, avokado pa lahko ponudi vitamine K, B5, B6 in E. Skupaj namreč tako "razdražijo" telo, da se popolnoma sprosti in vsrka vase vse hranljive snovi.

Podoben učinek je tudi v kombinaciji s papajo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani