Interaktivni dodatki:






Datum: 27. JAN 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

10 praktičnih nasvetov za preprečevanje raka

Rak se ne pojav čez noč. Je posledica nepravilne prehrane in nezdravega življenjskega sloga. Če boste upoštevali teh 10 nasvetov, se vam bo zdravje hitro izboljšalo.

1. Prenehajte uživati sladke pijače
Sladke gazirane pijače, sladki sokovi so velik krivec za debelost in diabetes, poleg tega te pijače povzročajo nekatere neprijetne vrste raka, kot je denimo rak maternične sluznice. Raziskave so pokazale, da sladke pijače povečajo tveganje za raka za 87 odstotkov.

2. Bodite telesno bolj aktivni
Stvar je preprosta. V življenju bi morali več stati, kot sedeti. Zaradi preveč sedenja se nevarnost za raka debelega črevesja poveča za 56 odstotkov.

3. Ohranite zdravo telesno težo
Idealen indeks telesne teže je med 20 in 25. Če je preveč, ali premalo, ni dobro in tako ali drugače vpliva na zdravje. Zelo pomembno je, da so vaši kilogrami stabilni. Hujšajte le enkrat na leto, drugače pa raje preventivno pazite na svoje kilograme.

4. Zdrava hrana
Zdravo prehranjevanje pomeni veliko sadja in zelenjave, ker s tem zmanjšate tveganje za razvoj raka na debelem črevesu. Vsebuje pa zelenjava veliko vlaknin, ki čistijo črevesje, preprečujejo celo vrsto bolezni in pomagajo krepiti imunski sistem. Ne smemo pozabiti, da 70 odstotkov zdravja pride od prehrane.

5. Ne jejte rdečega mesa
Rdeče meso močno povečuje tveganje za nastanek raka. Če že morate, se raje odločite za belo meso, pa še to v minimalnih količinah.

6. Izogibajte se alkoholu
Preveč popitega alkohola dokazano povzroča raka na ustih in grlu. Pri alkoholu pa je vendarle treba nekaj upoštevati. Ni potrebna popolna abstinenca. Kozarec rdečega vina med kosilom deluje celo zdravilno.

7. Ne uživajte natrija
Nekatera osnovna živila, kot so kruh, meso, namazi ..., vsi vsebujejo velike količine soli. Vendar pa to še zdaleč ni največji problem. Velike količine soli najdemo v skoraj vsej industrijsko pripravljeni hrani.

8. Izogibajte se dodatkom
Dodatkov je danes res zelo veliko. Od ojačevalcev barv in okusov, do pravih nadomestkov vseh vrst (berite deklaracije, pa boste šokirani, kaj vse se najde v eni sami nedolžni jedi).

9. Vitamin D
Da bi zmanjšali možnosti za razvoj raka, poskrbite, da boste še zlasti v zimskih mesecih na soncu stali vsaj 15 minut na dan, pa še to brez kape na glavi. Vitamin D namreč zmore telo samo proizvajati.

10. Ponoči se izogibajte svetlobni izpostavljenosti
Zaradi procesov, ki se dogajajo ponoči in potrebujejo temo, je zelo pomembno, da smo vsaj 4 ure na noč v popolni temi. Izklopite televizor in luči. Svetloba ponoči namreč dokazano povzroča tveganje za nastanek raka na jajčnikih in dojkah.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani