Interaktivni dodatki:






Datum: 13. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Česa ne smete početi, ko ste prehlajeni

Večina ljudi misli, če vzamejo več zdravil, bodo prej ozdraveli. Narobe!

Prehladi so med najbolj zoprnimi boleznimi, ker zanje ni zdravil. Še več! Če prehlad zdravimo, bo trajal 7 dni, če ne, pa 1 teden. Povedano drugače: karkoli naredite, stanje se vam ne bo izboljšalo. Prehlad enostavno morate preboleti, zanj pa si morate vzeti čas. Vse je namreč odvisno od množice drugih dejavnikov, da bi zdravilo lahko strnili v kratek recept. A nekaj stvari vendarle morate upoštevati, da se vam stanje ne poslabša:

  • 1. Ne pretiravajte z zdravili
    Če vam tableta po nekaj minutah (še) ne pomaga, vedite, da večina zdravil začne delovati šele po pol ure. Izjemoma tudi prej. Nikar ne vzemite preveč zdravil. Raje počakajte dve uri in šele potem ocenite stanje. Pri prehladu je zelo pomembno, da ostanete mirni in potrpežljivi.

  • 2. Zamašen nos in smrkanje
    Pri vsakem prehladu se telo brani tudi tako, da vsiljive bakterije skuša spraviti iz telesa. Najlažje je to preko sluznice iz nosu, zato nikar telesu ne otežujte čistilne akcije in ne vlecite smrkljev nazaj v nosno votlino ali, še huje, vse tja do želodca. Ne samo, da to ni okusno in higienično, pač pa boste prej zdravi, če se oborožite z zalogo robcev in telesu z izpiranjem nosne votline pomagate očistiti telo in nos.

  • 3. Pretiravanje s kavo
    Morda si mislite, da v času bolezni telo potrebuje energijo, vendar je napaka ta, da je od kave ne bo dobilo. Telo pridobi energijo, ko počiva, med spanjem. Poleg tega pa kava povzroča dehidracijo organizma, kar v času prehlada še dodatno zaplete stvari.

  • 4. Niste zdravnik
    Vsak ima doma hišno lekarno in, ko pride do izbruha bolezni, se vsak spremeni v zdravnika in se poskusi pozdraviti z zdravili, ki jih ima pri roki. Če odmislimo predpisan rok trajanja zdravil, živimo v času virusnih bolezni (nikdar v zgodovini ni bilo toliko virusnih pljučnic, grip in seveda tudi prehladov), je pravilna izbira zdravil ključnega pomena ne samo za vaše zdravje, pač pa tudi zato, da se epidemija ne širi naprej. Če se zdravimo z nepravilnimi zdravili, po nepotrebnem obremenjujemo jetra in ledvice, pa še zdravje se vam lahko resno poslabša. Vsekakor vam svetujemo, da se pogovorite s svojim zdravnikom, ali pa vsaj farmacevtom, ki vam bo znal svetovati, katero zdravilo pomaga.

  • 5. Kapljice za nos
    Zelo pomembno opozorilo: nobene kapljice za nos ne zdravijo, le lajšajo simptome. To velja tudi za kapljice za nos, ki so v prvi vrsti namenjene mirnejšemu spancu. Če uporabljate kapljice za nos več kot 3 dni, lahko pride do vnetja nosne sluznice.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani