Interaktivni dodatki:






Datum: 9. FEB 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

7 živil ob katerih boste pozabili na lakoto

Včasih se zgodi, da ste uro ali dve po obroku ponovno lačni ... No, to je nepravilna prehrana, ki se je morate izogibati.

Naše telo ima eno veliko napako. Primer: ko pojemo ogromne količine slaščic, se dvigne nivo sladkorja v krvi. Čez dobro uro, lahko pa tudi že prej, ko nivo sladkorja v krvi pade (v resnici se samo normalizira), dobijo možgani impulz, da ste lačni. V skoraj 80 odstotkih to ni res.

Prav zato bi morali jesti več živil, ki enakomerno dovajajo telesu energijo, ki ne povzročijo nenadnega povečanja in potem hitrega padca sladkorja in, ki ne vsebujejo nepotrebnih kalorijam in maščob zaradi katerih se redimo.

Predstavljamo vam živila, ki premagujejo lakoto:

1. Ribe
Ribe so eden najbogatejših virov zdravih beljakovin, beljakovine pa zelo dobro nadomeščajo tako ogljikove hidrate, kot tudi maščobe. Poleg tega imajo ribe manj energije, kot na primer meso in še celo ribe v konzervi ali zamrznjene ribe so boljše od najbolj svežega mesa.

2. Jagode
Naše telo precej dolgo prebavlja jagode in smo zaradi njih dlje časa siti. Jagode imajo namreč veliko vlaknin (v skodelici jagod je 8 gramov vlaknin, kar je dvakrat več, kot na primer v jabolku). Tudi zamrznjene jagode so dobre, lakoto pa absolutno premagajo tudi v kombinaciji z jogurtom. Seveda imajo poletne domače jagode še zvrhano zalogo vitaminov, a so tudi zimske (vodene) jagode zelo priporočljive za premagovanje lakote.

3. Brokoli
Brokoli vsebuje številne hranljive snovi, vključno z beljakovinami. Poleg tega ima 100 gramov brokolija samo 209 J (50 kalorij) in 6 gramov polnomastnih dragocenih vlaknin, kar je izredno veliko. Brokoli pomaga tudi pri različnih boleznih in bi ga morali uvrščati na sam vrh pogostosti živil na naših krožnikih. Kar nekaj raziskav ugotavlja, da pomaga premagovati tumorje in raka.

4. Fižol
Je bogat z vlakninami in beljakovinami in je nepogrešljiv del vsake zdrave prehrane. Poleg tega ga lahko uživamo v solati, kot glavno jed, ali v juhi. fižol je vedno zelo radodaren s hranljivimi snovmi.

5. Kvinoja
Gre za edinstvena žitna zrna iz Južne Amerike, ki imajo med vsemi žitaricami najvišji delež beljakovin. Za primerjavo: kvinoja ima 16 % beljakovin, riž 7,5 %, pšenica 14 % ... Kvinojo je razmeroma enostavno pripraviti, uporabimo pa jo lahko tudi kot dodatek k solatam, ali kot glavno jed. V starih časih je celo kazalo, da bi kvinoja lahko izpodrinila krompir in koruzo, kar bi nedvomno bilo bolj zdravo.

6. Grški jogurt
Grški jogurt je skoraj brez maščob, a z veliko beljakovinami. Če ga jeste kot sladico, bo telo dobilo vsaj 15 gramov beljakovin, kar bo dolgo časa ohranjalo občutek sitosti.

7. Zelenjavne juhe
Zelenjavne juhe so, ne glede na uporabljene sestavine, vedno vedno zdrave in sitostne. Imajo malo energije, pojeste pa jih lahko celo skledo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani