Interaktivni dodatki:






Datum: 13. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Naravna sredstva proti slabokrvnosti

Čeprav danes jemo bistveno bolj raznoliko hrano, kot nekoč, pa je primerov slabokrvnosti vedno več. Današnja hrana je puhla in prazna.

Raziskave kažejo, da sadje in zelenjava vsako leto izgubijo v povprečju 1 % svojih hranljivih snovi. To pomeni, da je današnja hrana v primerjavi s tisto pred pol stoletja tudi za polovico manj hranljiva. Pojesti je moramo več, da dobimo isto količino hranil, kot nekoč, kam to vodi, pa vemo.

Dolgotrajna slabokrvnost oziroma anemija lahko povzroči resne posledice, celo nepopravljive okvare na nekaterih organih. Zato je zelo pomembno, da reagiramo hitro in odgovorno, poleg tega pa je to vseživljenjski proces. Spopasti se s slabokrvnostjo pomeni, da boste morali celo življenje paziti na hrano, ki jo jeste. Ni dovolj samo raznolika hrana, kar je absolutni predpogoj, pač pa tudi hrana, ki ima veliko železa, še bolj pa je pomembna hrana, ki pomaga telesu pri absorpciji železa. Nič ne pomaga veliko špinače, če poleg pojeste veliko glutena, ki zapre črevesne resice, da telo ne more do hrane.

Anemija je veliko bolj pogosta pri ženskah, še zlasti v času nosečnosti. Pri moških se slabokrvnost pogosto pojavlja pri veliko resnejših vzrokih, kot so notranje krvavitve, razjede, kila, hemeroidi, tumorji prebavil. Za oba spola velja, da pride do slabokrvnosti oziroma slabe vpojnosti železa tudi pri celiakiji in Chronovi bolezni. Anemija je tudi posledica motenj rdečih krvnih celic ...

Kako prepoznati slabokrvnost?
To je bolezen, ki nima jasnih simptomov, najzanesljivejši način pa je redna analiza krvi. Sicer pa slabokrvnost spremljajo se vrtoglavica, hiter in nepravilen srčni utrip, hitra utrujenost, bledica na obrazu, zlomljeni nohti, izpadanje las, izguba apetita, glavobol, krvavitve iz nosu in dlesni ...

Da bi se izognili težavam s slabokrvnostjo, upoštevajte te nasvete:

  • na dan pojejte vsaj dve pesti surove zelenjave, ali sadja z veliko vitamina C - vitamin C namreč izboljša vpojnost železa
  • že kozarec sveže stisnjenega soka iz sadja in zelene zelenjave je dovolj, da se izognete anemiji
  • Vsak dan zaužijte vsaj 2 dcl mleka oziroma mlečnih izdelkov, ki so bogati s kalcijem; je pa res, da pri tem ne smete mešati denimo jogurta z ostalo hrano (predvsem mesom), ker boste dosegli nasproten učinek
  • izogibajte se kofeinskim pijačam (kava, čaj, zlasti zeleni čaj) - če ne morete brez kofeina, potem počakajte vsaj pol ure po obroku ...
  • naj se sliši še tako neverjetno, a hrana pripravljena v posodi iz litega železa je boljša (to ne velja za posodo starejšo od 4 let)
  • kajenje spada tudi med povzročitelje anemije
Živila bogata z železom

Največ železa najdemo v stročnicah (fižol, grah, leča, soja) in oreščkih (orehi, mandlji, lešniki). Veliko ga je tudi v krompirju in celih žitnih zrnih (polnozrnati kruh, bučna semena), pa tudi v kakavu, jajcih mesu in ribah.

Da pa bi telo resnično izkoristilo čim več železa, ki ga vnesemo v telo, je priporočljivo jesti veliko česna, koprive, medu, regrata, rdeče pese, piti šipkov čaj in čaj iz pelina, zelo priporočljivo pa je, če vsak dan pojeste pest orehov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani