Interaktivni dodatki:






Datum: 15. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj so domače pijače z elektroliti tako pomembne?

Elektroliti poskrbijo za hidratacijo telesa, uravnavajo pH, krvni pritisk, čistijo organizem ...

Elektroliti so kisline, baze in soli, ki v vodi razpadejo na ione. Elektroliti so ključnega pomena za dobro hiddratacijo telesa, od tega pa je odvisno, kako učinkovito se telo regenerira in čisti. Elektrolite potrebujejo športniki, pa tudi rekreativci, ki se prebujamo iz zimskega spanja.

Danes poznamo več vrst elektrolitov. Zelo pomemben je natrij, ki kontrolira nivo vode v telesu. Klor uravnava pritisk, predvsem pa skrbi za pravilno razmerje tekočin znotraj in med celicami. Kalij skrbi za pravilno delovanje srca in mišic. Magnezij je ključnega pomena pri več kot 300 biokemijskih procesih in je med najpomembnejšimi elementi v telesu. Pomaga krepiti imunski sistem, uravnava sladkor v krvi, normalizira delovanje mišic in živčevja ... Zelo pomemben je tudi kalcij, ki skrbi za dobro zdravje kosti in zob, preprečuje pa tudi krvne strdke, krepi delovanje možganov, uravnava srčni utrip. Premalo kalcija pomeni tudi osteoporozo, saj telo kalcij črpa iz kosti, kar ni dobro. Potem je tu še fosfor, ki ga imamo v telesu največ in v sodelovanju s kalcijem prav tako krepi kosti in zobe. Med elektroliti pa moramo omeniti še bikarbonate, ki uravnavajo delovanje pljuč in med drugim skrbijo za pH vrednost telesa. Manj bikarbonatov imamo v telesu, bolj zakisani smo. Sicer telo samo uravnava nivo kislosti, vendar pa so z leti ti procesi pogosto prepočasni in lahko pride do vsakovrstnih težav.

K sreči telo samo poskrbi, da imamo dovolj pravih elektrolitov. Če se prehranjujete zdravo in raznoliko, potem ni težav, sicer pa manjko posameznih elementov črpa iz zalog (kar včasih ni dobro).

V večini primerov, bi to moralo zadoščati. Če pa vam vkljub vsemu nivo elektrolitov upada, pa so krivec lahko tudi notranje krvavitve (na primer debelo črevo), ali močna menstruacija. Včasih pa pride do upada tudi zaradi preveč intenzivnega razstrupljanja, ki poleg toksinov odplakne iz telesa tudi koristne minerale.

In ne pozabite: tudi preveč pitja lahko povzroči upad nivoja elektrolitov!

Tako kot se nam zdi, da telo potrebuje dovolj vode, se moramo zavedati, da nas preveč vode lahko ubije.
Še to: izgubo elektrolitov v telesu lahko povzroči tudi driska, pretirano znojenje in druge zdravstvene težave, kar se povzroča utrujenost, slabost in pogoste sezonske bolezni. V tem letnem času temu pravimo spomladanska utrujenost.

Da bi pomagali telesu pri izgubi elektrolitov in sami doma izdelali energijsko pijačo, potrebujete naslednje sestavine:

  • 1 skodelica vode
  • ščepec neprečiščene soli
  • sok 1 limone
  • 1 žlička medu
  • 1 žlica naribanega ingverja, lahko tudi ingver v prahu
Priprava:

Vodo najprej zavrite in vanj dajte ingver. Na majhnem ognju kuhajte približno 5 minut. Odstavite in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Precedite. Nato v tak sok dodajte limono, med in ščepec soli. Zelo pomembno je, da pri elektrolitskih napitkih uporabite neprečiščeno sol, ker vsebuje veliko več mineralov. Vse skupaj dobro premešajte, da se med popolnoma raztopi.

Tak napitek ni samo dober za športnike in po vadbi, pač pa je zelo koristen tudi kot energijska pijača za odličen začetek dneva. Ne pozabit, da s tem napitkom stimulirate tudi delovanje možganov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani