Interaktivni dodatki:






Datum: 8. SEP 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Glog - najmočnejše orožje ljudskih zdravilcev

Raste po celem svetu, zdravi pa toliko bolezni, da bi bil svet siromašnejši, če ga ne bi bilo.

V ljudski medicini je glog pogosto in spoštovano zelišče. Eni celo pravijo, da je najbolj vsestransko zelišče. Glede na bolezni, ki jih lahko zdravimo z njim, bi se lahko s tem strinjali.

Čeprav se plodovi gloga nabirajo septembra in oktobra, pa je danes kot prehransko dopolnilo veliko bolj razširjeno jemanje glogovih kapsul, ki so pogosto obogatene še z železom in folno kislino.

Vendar pa je z glogom povezanih toliko zanimivosti, ki jih je dobro poznati.

V Sloveniji raste 9 vrst gloga, vendar sta samo dve zdravilni. Glog prepoznamo po majhnih nazobčanih listih, ostrih bodicah in po mokastih rdečih plodovih, ki imajo v sredini trdo koščico. Glavna sestavina listov in jagod gloga so flavonoidi.

Rdeči plodovi gloga vsebujejo veliko kalija, kalcija, magnezija, mangana, železa, cinka, bakra, kroma, molibdena, aluminija, joda, selena in bora, med vitamini pa ima veliko vitaminov K, E in C.

Cvetovi gloga vsebujejo trimetilamin oksiakantin glikozid, rdeči plodovi pa vsebujejo eterično olje, tanin, saponin glikozide in fruktoze ter soli fosforne kisline.

Že v starih časih so ga uporabljali pri zdravljenju bolezni srca, dobro čisti žile, lajša simptome bronhitisa, pljučnice in drugih pljučnih bolezni ter je odlično naravno sredstvo za čiščenje vseh vrst maščob (holesterola, trigliceridov). Že v antiki so ga uporabljali za uravnavanje pritiska (ne pomaga samo pri povišanem pritisku, pač pa tudi pri znižanem). Danes vemo, da pomaga tudi pri angini pektoris, pomirja pa živce in živčno napetost.

Pred dobrim stoletjem je človeštvo povsem pozabilo na pozitivne učinke gloga, vse pa se je spremenilo, ko ga je nemški zdravnik in raziskovalec Willmar Schwabe omenil v svoji knjigi o homeopatiji iz leta 1880. Dr. Schwabe je tudi ustanovitelj ene najstarejših farmacevtskih podjetij v Evropi, ki je na začetku pridelovala predvsem zeliščna in hopeopatska zdravila.

Schwabova knjiga je pomembna predvsem zato, ker je spodbudila mnoge raziskovalce po svetu, ki so želeli preveriti njegove ugotovitve.

Ker Schwab v knjigi povzdiguje prav glog, so mu farmacevti namenili veliko pozornosti. Danes se kapsule gloga uporabljajo za preprečevanje infarktov, srčne aritmije, mnogi pa se strinjajo, da bi po 50. letu starosti morali vsi občasno jemati glog.

Z raziskavami so potrdili, da glog krepi vezno tkivo na sklepih, pomaga pri arteriosklerozi, pomaga pri menopavzi.

To pa še ni vse ... Glogove kapsule so se izredno dobro izkazale pri šumenju v ušesih, hujšanju ter boju proti celulitu.

Najpogosteje se danes kot prehransko dopolnilo uporabljajo glogove kapsule, ki so namenoma obogatene še z železom, ki med drugim preprečuje slabokrvnost in folno kislino. Železo in folna kislina skupaj preprečujeta utrujenost in izčrpanost. Poleg tega pa ima folna kislina pomembno vlogo pri celični delitvi in prispeva k normalni proizvodnji krvi. Samo zdravo srce lahko spravi kisik in hranljive snovi do vsake celice v organizmu.

In še nekaj zanimivosti o glogu.

Ali ste vedeli, da je bila Kristusova krona narejena iz gloga? Poleg tega naj bi imel glog na vampirje podoben učinek kot česen. V starih časih so verjeli, da glog odganja hudiča in so iz glogovih vejic pletli venčke in jih razobesili po grmovju okoli vas. Glog naj bi varoval hiše tudi pred strelami, zagotavljal boljšo letino in varoval kmetije pred drugimi neprijetnostmi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani