Interaktivni dodatki:






Datum: 2. MAR 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Rdeče vino je zdravo predvsem zaradi resveratrola, žal pa vsebuje tudi negativne učinkovine

Resveratrol je glavni krivec, da so rdeče grozdje, rdeče vino, maline, slive in arašidi na vrhu seznama najkoristnejših živil. Ima namreč izredno pozitiven vpliv na organizem.

Verjetno ste že velikokrat prebrali, kako zdravo je rdeče vino. In to je res! Rdeče vino namreč vsebuje resveratrola, ki je polifenov, ti pa varujejo naše telo pred oksidacijskim stresom in prostimi radikali. Raziskave potrjujejo, da se z rednim uživanjem aktivira gen SIRT1, ki ščiti telo pred kroničnimi degenerativnimi boleznimi. Znanstveniki so ugotovili, da se gen SIRT1 sproži samo na dva načina: s stradanjem in z resveratrolom (spomnite se, da nekateri verjamejo, da lahko s postom očistijo in ozdravijo telo). Resveratrol v rastlinah služi kot obramba pred napadi gliv in prav takšen učinek ima tudi na človeški organizem.

Znanstveno je dokazano, da resveratrol znižuje število rdečih krvnih celic in izboljšuje prožnost krvnih žil. Zelo pomemben je tudi za zdravo delovanje srca in ožilja, uravnava holesterol in zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze. Ker gre za izredno močen antioksidant, zmanjšuje tveganja za nastanek raka, upočasnjuje staranje in stimulira prebavo. Tudi zato je kot prehransko dopolnilo zelo priljubljen pri športnikih, še posebej po poškodbah, saj pospešuje okrevanje in preprečuje vnetja.

Zelo obetavne so tudi raziskave o vplivu resveratrola na življenjski cikel malignih celic. Resveratrol namreč aktivira samomorilni mehanizem apoptoze (programirana celična smrt), z blokiranjem nastanka krvnih žil, ki "hranijo" tumorje, pa preprečuje rast "tumorske mase" (zaustavljanje angiogeneze). Njegov največji učinek je na tumorje kože in v prebavnem traktu.

V kozarcu kvalitetnega rdečega vina je manj kot 1 mg resveratrola na 1 dcl. Prav toliko ga je v nekaj kvadratkih čokolade, pesti borovnic ali jagod ... Če bi želeli popolnoma izkoristiti moč resveratrola, bi morali popiti tudi do 4 litre vina na dan. Sicer pa se resveratrol pridobiva na naraven način iz korenine japonskega dresnika. To je namreč rastlina z največ čistega resveratrola, kar jih poznamo. Japonci so izvleček iz teh korenin uporabljali že tisočletja in so mu rekli kojo-kon, šele leta 1976 pa so tudi v Evropi po znanstveni poti potrdili zdravilne učinke resveratrola (uradno so ga odkrili že leta 1963, vendar takrat še niso poznali njegovih zdravilnih učinkov).

Kozarec rdečega vina ni škodljiv, vendar bi moralo ostati samo pri enem kozarcu. Na dan namreč z eno kapsulo dobite toliko resveratrola, kar je primerljivo s 4 litri rdečega vina.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani