Interaktivni dodatki:






Datum: 3. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Dobre plati šipkovega olja

Hladno stiskano šipkovo olje je idealno za zrelo in suho kožo, zdravi vnetja sklepov, artritis, opekline od sonca ... Vse to na naraven način.

V starih časih so iz šipka delali sirupe, čaje in marmelade. Že od nekdaj so cenili njegov pozitiven vpliv na zdravje. Pred časom so ugotovili, da ima ogromno karotena, vitaminov A, C, E in P, najnovejše raziskave pa kažejo še na visoko prisotnost nekaterih antioksidantov.

Olje divje vrtnice (latinsko: Rosa canina), bolj znano kot šipkovo olje, je bogato z polinenasičenimi maščobnimi kislinami in se še posebej dobro absorbira skozi kožo. Poleg tega ščiti kožo pred sončnimi žarki, z direktnim nanašanjem a kožo pa zaradi omega-6 in -9 preprečuje staranje, pomlajuje in koži daje potrebno vlažnost.

Po celem svetu poznan je avstrijski šipkov čaj za zdravljenje virusnih okužb in motenj ledvic in sečil (5 do 7 gramov posušenih šipkovih plodov namočenih 5 minut v 2 dcl prekuhane vode). V Bolgariji iz njega delajo sladko vino. Slovenci smo iznašli brezalkoholni napitek iz šipka, ki je prav tako svetovna posebnost. Govora je o Cockti. V ZDA verjamejo, da šipkov grm prinaša blaginjo, srečo in zdravje, zato ga pogosto vidimo pred družinskimi hišami. V Novi Zelandiji pa šipek velja za invazivno vrsto. Leta 1895 je v nekaterih predelih šipek povsem izrinil domorodno vegetacijo.

Zanimivo je tudi, da šipek privablja divje živali, ki ga imajo zelo radi, saj odpravlja glivične bolezni in težave zaradi plesni.

Najpomembneje pri šipku je, da doslej ni bilo zabeleženih negativnih vplivov, je pa veliko raziskav, ki govorijo o izredno zdravilni moči. Čaj deluje odvajalno, zato je šipek nepogrešljiv pri zdravljenju prehladov, gripe, pomaga tudi pri driski in gastritisu. Šipek je tudi precej dober vir esencialnih maščobnih kislin, najnovejše raziskave pa kažejo, da je šipek sposoben zmanjšati incidenco raka. V nekaterih primerih je pojavnost celo do 4-krat nižja!

Sveži plodovi šipka, ti imajo največ vitaminov, vsebujejo približno 10 odstotkov maščob, veliko je tudi oleinske, linolne in linoleinske kisline, med karotenoidi pa velja izpostaviti, B karoten, pektin, likopen ... Zlasti likopen vrne koži elastičnost in vitalnost. Ker je olje brez barve in posebnega vonja in deluje protivnetno, je primerno tudi za nego kože po britju, pri negi opeklin, odstranitvi brazgotin, strij ...

Olje se največ uporablja pri zdravljenju ekcemov, aken, vnetju kože, najbolje pa se obnese pri zdravljenju artritisa, saj blaži vnetja sklepov. Šipkovo olje se pogosto uporablja kot obvezen dodatek pri zdravljenju artritisa.



Dobre plati šipkovega olja
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
šipek
 
šipkovo olje
 
artritis
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani