Interaktivni dodatki:






Datum: 2. OKT 21 - DOBRO JE VEDETI

Acerola - češnja, ki ima 20-krat več vitamina C kot pomaranča

Acerola je posebna vrsta češnje za katero velja, da ima njen sadež največ vitamina C od vseh sadežev in plodov, ki jih poznamo.

Drevo češnje acerola ima bujno in bodičasto krošnjo, zraste pa lahko tudi do višine 3 metrov. Drevo je precej občutljivo, vendar ne na vlago. Uspeva tudi v sušnih področjih, moti pa jo močan veter. Sadež je zaradi svojih zdravilnih učinkov vsestransko uporaben (ima zanimiv sladko-kisel okus), najpogosteje pa se uporablja za krepitev imunskega sistema in lepotne namene.

Poleg vitamina C ima sadež acerole tudi vitamina A, B1, B2 in B3. Nedozoreli sadeži imajo največ vitamina C, z zorenjem pa se ta počasi izgublja. V procesu zorenja acerola dobiva še flavonoide, ki imajo antioksidativne lastnosti. V tropskih krajih acerola ponavadi obrodi trikrat, v bolj zmernem pasu pa enkrat do dvakrat letno.

Pomanjkanje vitamina C se kaže tudi z vnetimi dlesnimi, izčrpanostjo, počasnim celjenjem ran, dermatitisom, vnetjem sklepov, vročino, anemijo, osteoporozo ... A najpomembnejša lastnost acerole je krepitev imunskega sistema, zlasti v času, ko nam odpornost pade, možnost okužbe z gripo pa je velika. Vitamin C je zelo pomemben pri absorpciji železa. Z rednim jemanjem kapsul acerola se bodo rane hitreje celile, odlično pa deluje tudi pri premagovanju stresa, tesnobe, srčno–žilnih boleznih, revmi, tuberkulozi, sladkorni bolezni in glavkomu. Pomaga tudi pri težavah s herpesom.

Zakaj je acerolo dobro redno uživati?

1. Veliko vitamina C
Na dan je dovolj, da pojeste samo nekaj svežih sadežev acerola. 2 dcl svežega soka acerola na primer vsebuje toliko vitamina C, kot 15 litrov pomarančnega soka. In še: ali ste vedeli, da kadilci potrebujejo 30 % več vitamina C?!

2. Preprečuje skorbut
Skorbut nastane kot posledica dolgotrajnega pomanjkanja vitamina C.

3. Dodatek vitamina A
Acerola ima več vitamina A, kot korenček, in dokazano preprečuje krvavitve v očesu.

4. Bogat z antioksidanti
Naravni antioksidanti pomagajo pri preprečevanju okužb in celičnega staranja, pomaga pa tudi pri čiščenju krvi. Pomaga preprečevati vnetja, degenerativne bolezni in celo raka.

5. Zmanjšuje raven krvnega sladkorja
Redno uživanje acerola zmanjša tveganje za hiperglikemijo in diabetes.

6. Preprečuje raka pljuč
Acerola dokazano pomaga pri zdravljenju pljučnega raka. Upočasnjuje namreč rast in nastanek rakavih celic v pljučih.

7. Spodbuja izgubo teže
Nizka vsebnost maščob in kalorij pomaga pri izgubi prekomerne telesne teže. Poleg tega kompleks vitaminov B pospešuje presnovo.

Ker je sveže plodove acerole pri nas težko dobiti, so kapsule preverjene kvalitete najboljša izbira. Pe posebej, ker je na dan priporočljivo zaužiti 3 kapsule. Če boste pred vsakim obrokom pojedli eno kapsulo in poleg popili kozarec mlačne vode, bo to zelo ugodno vplivalo na vašo prebavo, zmanjšal se vam bo apetit, boljša presnova pa bo poskrbela, da se vam kilogrami ne bodo nabirali.



Acerola - češnja, ki ima 20-krat več vitamina C kot pomaranča
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani