Interaktivni dodatki:






Datum: 24. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Po praznikih ne pogrevajte te hrane

Mnogi se boste ob prazničnih dnevih soočali s problemom odvečne hrane, vendar pozor: teh živil nikar ne pogrevajte ...

Spodnje nasvete si ne zapomnite samo za čas praznikov. To velja vse dni v letu. Za praznike je pač tako, da veliko hrane ostane, ki jo potem jemo še več dni.

1. Jajca
Struktura jajc se med kuhanjem zelo spremeni. Jajca so zato koristna samo dokler so sveža. Ponovno segrevanje namreč spodbudi naknadne spremembe, ki pa zdrave beljakovine spremeni v strupene.

2. Riž
V surovem rižu so spore bakterij, ki pogosto preživijo tudi po kuhanju. Ko kuhan riž pustite stati pri sobni temperaturi, se te bakterije hitro razmnožijo in lahko postanejo strupene in škodljive. Ponovno segrevanje vse skupaj še poslabša in pospeši. Zato ponovno segret riž pogosto povzroči bruhanje in drisko.

3. Piščanec
Prav tako, kot pri jajcih, pride tudi pri piščančjem mesu do sprememb v beljakovinah, kar povzroči prebavne težave. Piščančje meso je najbolje jesti takoj po kuhanju.

4. Rdeča pesa
Če vam je kaj mar za sovje zdravje, tudi rdeče pese nikar dvakrat ne pogrevajte. V najboljšem primeru jo boste odnesli s krči v trebuhu, pogoste pa so tudi zelo resne zastrupitve.

5. Gobe
Lipoidi, fosfatidi in eterična olja, ki jih je v gobah veliko, so po ponovnem segrevanju zelo nevarni za srce in črevesje. Zato gob nikar ne segrevajte. To pa velja tudi za vse jedi z gobami (gobove juhe, rižote, testenine in podobno).

6. Zelena
Da, tudi zelena je lahko po ponovnem segrevanju zelo nevarna. Vsebuje namreč elemente, ki ob vsakem segrevanju spremenijo obliko in so lahko razlog za zelo zoprne črevesne težave. Zlasti bodite pozorni pri otrocih, ki lahko zaradi zelene celo dehidrirajo. Najhujše so pogrete zelenjavne juhe.

7. Špinača
Čeprav špinača, četudi ponovno pogreta, ne povzroča očitnih težav, pa je vseeno ni dobro pogrevati. Špinača ima namreč veliko vitaminov in mineralov, vendar samo v surovi obliki. Kuhanje vse koristne snovi uniči, ostanejo pa samo snovi, ki redijo. Ne boste verjeli, vendar večkrat pogreta špinača je bolj redilna kot najbolj sladki ogljikovi hidrati.

8. Krompir
Večkrat pogret krompir (tudi v zelenjavnih juhah) spremeni strukturo tako, da lahko resno poškoduje črevesje. Za pogoste rane na želodcu je kriv prav pogret krompir.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani