Interaktivni dodatki:






Datum: 18. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi v organizmu, če vsak dan jeste chia semena

Če vsak dan pojeste dve žlici chia semen, se bodo prve spremembe pojavile že po nekaj dneh. Preverite kakšne ...

Že Azteki in Maji so verjeli v super moč chia semen, danes pa jih ne po naključju uvrščamo med super živila. V prvi vrsti zato, ker vsebujejo veliko hranljivih snovi, so nevtralnega okusa, najpomembnejša njihova lastnost pa je, da lahko nase vežejo tudi do 10-krat toliko vode, kot je njihova lastna teža.

1. Izboljšajo zdravje kosti, zlasti hrbtenice
Ali ste vedeli, da imajo chia semena v določenih primerih celo več kalcija, kot mleko?! Prav zaradi tega zelo ugodno vplivajo na zdravje kosti, gel, ki nastane, če žlico chia čez noč namočite v kozarcu vode, pa je idealen predvsem za hrbtenico. Če čez dan veliko sedite, potem so chia semena vaš obvezen spremljevalec.

2. Izboljšajo zdravje zob
Kalcij je najpomembnejši gradnik kosti, pa udi zob. Poleg tega za zdrave zobe potrebuje organizem še veliko magnezija, fosforja in mangana. To pa so vse elementi, ki jih v chia semenih ne manjka.

3. Zmanjšujejo tveganja za nastanek sladkorne bolezni
Nagnjenost k sladkorni bolezni je lahko tudi dedna, zato, če še nimate težav s sladkorjem v krvi, naredite nekaj dobrega zase. Znano je namreč, da nenasičene maščobe, vlaknine in beljakovine dobro uravnavajo nivo sladkorje v krvi. V ZDA so chia semena celo najbolj uporabljeno zdravilo pri zdravljenju sladkorne bolezni.

4. Preprečujejo zaprtje
Chia semena so bogata z vlakninami, kar preprečuje zaprtje, poleg tega pa čisti črevesje. Chiin gel vsebuje tudi veliko v vodi netopnih vitaminov, zato poleg tega deluje zdravilno na črevesje, izboljša pa se tudi gibanje črevesja. Chia semena za za črevesje pravi balzam odrešitve.

5. Izboljšajo presnovo
Chia semena vsebujejo tudi veliko vitamina B in imajo ogromno omega-6 maščobnih kislin. Poleg vitaminov, ki jih nosijo v sebi in drugih mineralov, povečujejo presnovo, kar pomeni izdatnejše odvajanje, to pa se najlepše pozna na tehtnici - hujšate brez napora.

6. Izboljšujejo spanec
Serotonin in melatonin sta najpomembnejša hormona, ki zagotavljata dober spanec. Proizvaja ju aminokislina triptofan, ki jo je v chia semenih v izobilju. Spanec s chia ne samo na je boljši, organizem je zaradi zgoraj naštetih lastnosti bolj sproščen.

7. Ohranjajo zdravje srca
Chia imajo veliko omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, to pa znižuje nivo slabega holesterola v krvi, preprečuje vnetja in znižuje krvni pritisk. Vse to močno prispeva k boljšemu zdravju srca in ožilja.

8. Dajejo energijo
Med pomembne elemente, ki jih najdemo v chia semenih, sodi celoten kompleks vitaminov B, železo, cink in magnezij. Dve žlici zjutraj vam da dovolj energije za čez cel dan.

9. Upočasnijo staranje
Antioksidanti v chia semenih pomagajo pri hitrejši regeneraciji kože, vitamin E pa daje koži več elastičnosti.


Visok delež vlaknin v chia semenih zagotavlja občutek sitosti čez cel dan. Vendar pozor! To velja le za semena, ki jih niste čez noč namakali v vodi. Vse do sedaj naštete pozitivne lastnosti namreč veljajo le, če dve žlici chia semen postite namočene čez noč v kozarcu vode, učinek hujšanja pa velja le, če chia dodate v svoj jutranji smuti in vse skupaj na hitro popijete. V tem primeru chia vežejo nase vodo, želodec pa za presnovo porabi več energije, kot jih imajo chia - temu pravimo, da ima živilo negativne kalorij. Več chia semen pojete, več maščob boste potrebovali (ponavadi so najbolj priročne maščobe okoli trebuha).

In še opozorilo. Znan je primer 39-letnega Američana, ki je pojedel žlico suhih chia semen, na to pa popil kozarec vode. V požiralniku se miu je naredila kepa chia semen in niti sline ni mogel pogoltniti. Šele, ko so zdravniki z endoskopsko preiskavo ugotovili, za kaj gre, so mu lahko pomagali - popiti je moral ogromne količine vroče vode.

To opozorilo naj velja zgolj zato, da nobeno pretiravanje ni dobro. Dve žlici na dan sta za odraslega človeka povsem dovolj.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani