Interaktivni dodatki:






Datum: 8. JAN 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Kako prepoznati, da vam primanjkuje folne kisline

Folna kislina je izredno pomembna za vsa, ki ste pravkar preboleli gripo, ali prehlad, ali kakšno hujšo bolezen. Bodite pozorni na afte na jeziku ...

Odrasel človek bi moral na dan zaužiti os 10 do 400 mikrogramov folne kisline oziroma vitamin B9. Folna kislina je ključnega pomena za naše zdravje, saj pomaga telesu narediti in popraviti DNK in proizvesti rdeče krvne celice. Če je v telesu primanjkuje, lahko pride tudi do okvar notranjih organov, ki ne morejo dobiti dovolj kisika za pravilno delovanje.

Med najbolj značilne simptome, da telesu primanjkuje folne kisline, spada rdeč, svetleč in zatekel jezik, ki ga pogosto spremljajo boleče gnojne afte na jeziku in tudi drugod po ustni votlini, celo po grlu. Ko se vam to pojavi, je to že precej kritičen znak, da je v telesu nekaj narobe.

Pomanjkanje folne kisline seveda najlažje in najhitreje odpravite s prehrano. Jejte čim več temno zelene zelenjave (brokoli, brstični ohrovt, špinačo, šparglje), jejte tudi več agrumov, fižola, gob in polnozrnatega kruha.

Pri tem je pomembno vedeti, da preveč folne kisline ne moremo zaužiti, na drugi strani pa dnevno potrebo po vitaminu B9 zadostimo če, če pojemo dva šparglja ali dva brsta brokolija.

In ne pozabite. Že res, da lahko en obrok na hitro popravi sliko v telesu, a če bost želeli trajnejše učinke, omenjena živila jejte najmanj 5 dni.

V Sloveniji skoraj 50 odstotkom otrok in mladostnikov ne zaužije dovolj folne kisline.



Kako prepoznati, da vam primanjkuje folne kisline
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani