Interaktivni dodatki:






Datum: 3. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Če se želite postarati, jejte to ...

Obstajajo primeri, ko se kdo želi postarati, za večino pa naj velja, da se je tem živilom dobro ogniti.

Če ste stari 18 let in bi radi vstopili v lokal, kamor spuščajo samo starejše od 21 let, potem velja, da se kak teden prej vsak dan najejte teh živil in takoj se bodo učinki tež živil poznali na vašem obrazu.

Če pa skrbite za zdravo prehrano in nimate težav, da vas kam ne bi spustili, pa iz svojega jedilnika črtajte te jedi.


1. Krompirjev čips
Če hrepenite po čem hrustljavem, nikar ne poskusite krompirjevega čipsa. Tak čips je velik pospeševalec procesov staranja, ker poslabšuje dihanje celic in zmanjšuje moč imunskega sistema.


2. V mikrovalovki pogrete večerje
Problem obrokov segretih v mikrovalovnih pečicah je natrij, ki med procesom segrevanja spremeni strukturo in povzroči zabuhel videz, prispeva pa tudi k zadrževanju vode (vse to so pogoji, da čez kak dan ali dva postane vaše telo zakisano). Na splošno naj velja, da po 19. uri (3 ure pred spanjem) ne jeste pogretih jedi.


3. Energijske pijače
Problem energijskih pijač sta velika količina sladkorja (sem sodijo tudi umetna sladila, ki so včasih lahko še nevarnejša) in kislo okolje, kar privede do zakisanosti organizma. Najhujša je namreč kombinacija kofeina in natrija, ki povzroča dehidracijo, to pa naredi več gub na obrazu. Če torej pijete energijske pijače za žejo, je to lahko zaradi dehidriranosti celo nevarno za notranje organe.


4. Pecivo, pekovsko pecivo
Že res, da nas pecivo vabi z vonjem in izgledom, vendar je vse več raziskav, kako nevarne so te stvari za naše zdravje. To velja tudi za pekovsko pecivo. Te dobrote pogosto (ne vedno!) vsebujejo dodane sladkorje in maščobe sumljive kvalitete, kar povzroča dodatne kilograme, predvsem pa načenja zdravje zob. A to še ni najhujše! Sestavine v pecivu namreč povzročajo notranja vnetja, ki še dodatno pospešujejo procese staranja in zelo načenjajo kondicijo notranjih organov. Nevarnosti šele odkrivamo.


5. Hot dog
Konzervansi, ki jih najdemo v predelanem mesu, lahko v telesu ustvarijo proste radikale, ki pospešujejo oksidacijo celic in lahko poškodujejo njihov DNK. Najbolj znana posledica teh procesov je rak in cela vrsta drugih zdravstvenih težav. Seveda, če pojete en hot dog na teden (ali še manj), se nimate česa bati ...


6. slanina
Če želite ohraniti mladosten videz, nikar ne jejte slanine. Še posebej za zajtrk ne. Več študij je že potrdilo, da slanina vsebuje nitrate in številne konzervanse sumljive kvalitete, ki so nujni v proizvodnji suhomesnatih izdelkov. Veliko teh je povezanih z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo.


7. Sladkor
Veliko raziskav je potrdilo škodljivost sladkorja, vendar vse te raziskave kažejo vpliv sladkorja na samo eno bolezen. Kako pa sladkor vpliva na cel organizem, teko celovitih raziskav še ni. Doslej je znano le, da sladkor povzroča vnetja in je glavni zaviralec lepe in čiste kože (sladkor škoduje kolagenu in elastinu, zato je koža manj mehka in manj prožna). Šele ko 20 dni ne jeste prav nič sladkega (sem spadajo tudi umetna sladila in razni nadomestki).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani