Interaktivni dodatki:






Datum: 1. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali tudi vas daje glavobol po ocvrti hrani?

Veliko ljudi toži zaradi neznosnih glavobolov, a le redki so tako pozorni, da sami pridejo do spoznanja, da jim ocvrta hrana škodi. Kako pa ste vi?

Milijoni po svetu jedo ocvrto hrano, ki je najbolj priljubljena kot popoldanska malica. Ni vedno topla, je pa izdatno mastna. Manj znano je, da ocvrta hrana prinaša s sabo tveganja za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja in debelost. Le redki pa vedo, da ocvrta hrana povzroča tudi glavobole.

Olje, ki ga najpogosteje uporabljamo za cvrtje, je izdaten vir trans maščob (da, to so tiste maščobe, ki so v večjem delu Evrope prepovedane, nekaj zadnjih let tudi pri nas). Trans maščobe se tvorijo iz procesa hidrogeniziranja rastlinskega olja. Hidrogenizacijo proizvajalci uporabljajo zato, da podaljšajo rok trajanja, trans maščobe pa izboljšajo okus predvsem izdelkom živalskega izvora.

V resnici so trans maščobe slabe maščobe, ki zvišujejo raven holesterola v krvi. Te maščobe lahko povzročijo blokiranje arterij (glavnih žil za odvajanje krvnega pretoka v srce). Če so arterije blokirane, vitalni organi ne dobijo dovolj kisika, kar jim daje energijo, kar je še posebej izrazito pri možganih. Namreč, ko centri v možganih ne dobijo dovolj kisika, nastane najprej vrtoglavica potem pa glavobol.

Seveda pa kopičenje holesterola, ki nastane med cvrtjem, pomeni težje delo za srce, ki težje poganja kri po telesu, zato pogosteje prihaja do aritmije in srčnega popuščanja, večje pa je tudi tveganje za možgansko kap. Vse te bolezni pa pred tem spremljajo prav glavoboli.

Danes še vedno največ trans maščob najdemo v keksih, predelani zamrznjeni hrani pripravljeni za hitro uporabo, v prigrizkih (zlasti v čipsu), hitri hrani, kremni kavi, margarini ...

Uprava za hrano in zdravila (FDA) sicer prepoveduje trans maščobe, vendar to velja samo za izdelke, ki imajo več kot 1 % teh maščob.

Dejstvo je, da se tem maščobam v celoti ne moremo odpovedati, zato je najbolje, če ocvrte hrane ne jemo, namesto tega pa pojemo raje več sveže zelenjave, rib in oreščkov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani