Interaktivni dodatki:






Datum: 2. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Nekaj resnic o sirih

Zgodovina sirov je možno povezana s povsem praktičnimi potrebami trga. Veliko sirov je (še danes) umetno narejenih ... Kaj to pomeni?!

Siri pomagajo pri boljšem spanju
Uživanje sira tik pred spanjem poveča možnost hitrejšega in globljega spanca.

Siri rumeno-oranžne barve so umetno obarvani
Noben sir ni niti približno podoben barvi oranži. Siri so beli in bledo rumene barve. Je pa res, da so določene vrste sira umetno barvali že v 17. stoletju, ko so sire barvali z žafranom. Danes je to seveda predrago, poleg tega pa industrijska barvila ne sodijo med najbolj zdrave postopke. Zato se je najbolje izogibati sirom intenzivnih barv.

Velikost sirnih lukenj
Zakon sicer pravi, da nobena luknja ne sme biti večja od 3/8 palca, vendar se zadnja leta dogaja ravno nasprotno. Število lukenj v sirih se zmanjšuje. Nekateri pravijo, da je to posledica bakterij, ki tvorijo sir, drugi razlog vidijo v nečistočah v mleku ... Dejstvo pa je, da je manj luknjast sir cenejši ima manj čist. Hm ...

Sir ustavlja karies
Redno uživanje kateregakoli sira ustavlja razpadanje zob. Razlog je v visoki koncentraciji kalcija v siru, kar ohranja zobe in jih ščiti pred razpadanjem.

Modri siri se injicirajo s plesnijo
Pridelovalci v sir vbrizgajo zrak, kar omogoča, da se v siru razvije plesen, ki zapolni žile praznega prostora, sir pa dobi značilen marmornat videz.

Oslovski sir je najslabši sir, vendar...
Mnogi poznavalci sirov so mnenja, da so najslabši siri na svetu oslovski siri, ki pa so tudi najdražji. Razlog je preprosta: oslovskega mleka je izredno malo in iz njega je zelo težko narediti kompakten sir.

Ves parmezan še vedno izdeluje samo ena družina
Obstaja veliko približkov parmezana, a parmezan še vedno izdeluje samo ena družina na svetu. Parmigiano Reggiano izdelujejo sir že več kot 200 let, recept, ki je skrivnost, pa je ves ta čas ostal praktično nespremenjen.

Ameriški sir je izumil Kraft
Ameriški sir je edinstven in poznan po celem svetu, predvsem pa zaradi svoje gumijaste tekstura. Zanimivo pri tem je to, da je postopek izdelave odkril James L. Kraft (po njemu ima tudi sir ime), ki je iskal trpežen recept za transport sira po ameriškem podeželju.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani