Interaktivni dodatki:






Datum: 15. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Kako dodati chia semena v svojo prehrano?

Chia semena so izredno zdrava, ker pa sama po sebi pa nimajo izrazitega okusa, so idealen dodatek k celi vrsti vsakodnevnim jedem. Predstavljamo vam nekaj primerov ...

Chia semena zaradi svojega neizrazitega okusa pašejo h katerikoli hrani, zato so celo bolj primerna, kot denimo mandlji in orehi, katerih energijska vrednost je primerljiva s chia semeni.

1. Chia limonada
40 gramov chia semen namočite v 4 skodelice vode (4 x 1,5 = 6 dcl). Pustite stati 30 minut. Po tem dodajte še sok limone, lahko tudi stisnjeno in nasekljano pomarančo, nekaj sadja ... Te pijače ne pijte za žejo, pač pa počasi in po požirkih.

2. Smuti
Iz chia semen lahko naredite tudi smuti in sicer: 1 žlico vode namočite v 12 žlic vode (količina ni pomembna, pomembno je razmerje). Mešanico pustite stati nekaj ur (najboljše čez noč), da na koncu dobite gosto maso podobno gelu. K temu lahko kasneje dodate banano, morda nekaj borovnic, ali malin, paše tudi hruška in na koncu po potrebi vse skupaj na kratko zmiksate in pojeste. Tega nikar ne pijte, ker bo prehitro zmanjkalo. Veliko bolje je jesti počasi in po žlicah.

3. Chia in žita
Chia semena čez noč namočite v rastlinsko mleko (sojino, še bolje pa mandljevo). Zjutraj mešanici dodajte koščke suhega sadnja in (naribanih) oreščkov, da bo vse skupaj videti kot okusna kaša.

4. Jajčni nadomestek
Če se izogibate jedem z jajci, so mleta semena chie dober nadomestek. Če želite zamenjati eno jajce, potem jedi dodajte 1 žlico zmletih semen pomešano s 3 žlicami vode. To zmes dobro premešajte (to lahko traja tudi nekaj minut). Ko se masa zgosti, je to odličen in zdrav nadomestek za jajce, poleg tega pa jed pridobi gostoto in svežino.

5. Ovsena kaša
Uporabite lahko cela ali zmleta chia semena. Enako količino ovsenih kosmičev lahko nadomestite s chia semeni. Včasih je kombinacija obojega celo boljša od "originala".

6. Juha
Chia semena lahko nadomestijo tudi moko kot sredstvo pri zgoščevanju juh. Nekaj ur pred kuhanjem namočite chia semena v vodo, da naredite gel. Med kuhanjem po žličkah dodajte ta gel k juhi.

7. Solata in solatni preliv
Najpreprostejši način, kako dodati chia semena k solati je, da jih enostavno potresete po solati. Tako bo solata videti lepša in bo seveda tudi bolj zdrava. Nekateri imajo raje mleta semena, cela pa so v naših želodcih bolj obstojna in dlje časa zagotavljajo sitost.

8. Testo za pico
Če v običajno testno za pice dodate chia semena bo pica bolj hrustljava in bogatejša z rastlinskimi vlakni, ki v običajnem testu za pice običajno manjkajo. Poskusite in zagotovo boste navdušeni.

9. Jogurt
Kdo pravi, da se chia semena dobro mešajo samo z vodo. Lahko jih namočite tudi v jogurt, ki dobi bolj hrustljavo strukturo. Če vas to moti, lahko dodate mleta semena (najbolj je, če jih sami zmeljete). Upoštevajte le, da se semena v jogurtu vsaj 3x dlje namakajo (v vsakem primeru bo čez noč dovolj časa).

10. Čokoladne kroglice
Čokolado naribajte, dodajte chia semena in iz take mešanice z rokami oblikujte kroglice. Za vsaj pol ure jih postavite v hladilnik, da se strdijo. Lahko pa tej mešanici dodate tudi (grobo) zmlete dateljne in ovseno kašo. Dobili boste še bolj zdrav in sitosten prigrizek.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani