Interaktivni dodatki:






Datum: 3. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Zbolevamo, ker jemo preveč ene stvari. Veste katere?

Sodobne raziskave prehranskih navadah ljudi vse bolj kažejo, da nam večino težav povzroča samo ena stvar, na katero sicer pomislimo, a ne ukrenemo dovolj. Še več! Več kot je raziskave, več je tudi vedenja, za kako nevarno živilo gre.

Raziskava, ki je bila nedavno objavljena v strokovni reviji Circulation, zatrjuje, da prekomerno uživanje soli slabi imunski sistem in nas dela bolj dovzetne za bakterijske bolezni. Problem pa ni samo več kot očiten okus soli, pač pa skrita sol, ki jo stežka prepoznamo (najpogosteje so to soli skrite v pijačah, kjer proizvajalci zakrivajo okus z več sladkorja).

V omenjeni raziskavi so znanstveniki proučevali presnovo imunskih celic, ki so bile izpostavljene visokim koncentracijam soli. Dokazali so, da sol vpliva na motnje dihalnih verig, kar pomeni manj kisika v celicah, kar sčasoma povzroči tudi neprijetne obloge na transportnih poteh in strdke, ki so lahko zelo nevarni.

Dejstvo namreč je, da velja adenozin trifosfat (ATP) za univerzalno gorivo celic, ki zagotavlja energijo za mišice in uravnava presnovo. Visok vnos soli v telo zmanjšuje moč ATP, kar močno vpliva na nastanek belih krvnih celic, ki so odgovorne za delovanje imunskega sistema. Celice, ki so dlje časa izpostavljene slanemu okolju, ne samo, da več ne delujejo pravilno, pač pa so to tudi glavni vzroki za mnoga notranja vnetja, bolezni žil in sklepov, pride lahko do cele vrste avtoimunih bolezni ...

Največji problem vsekakor predstavlja "skrita" sol, ki jo večinoma najdemo v industrijsko procesirani hrani.

Morda pa je čas, da začnemo razmišljati o dietah brez soli (če je to sploh mogoče)?!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani