Interaktivni dodatki:






Datum: 13. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako telo pokaže, da ima premalo vode?

Poleti je največji problem pomanjkanje vode v organizmu. Zato bodite pozorni na te znake ...

1. Suha usta
Čeprav to precej očitno pomeni, da morate popiti kozarec tekočine, pa so posledice malo manj poznane. Poleg tega so sladke pijače le začasna in energijska rešitev. Pravzaprav sploh ne rešitev. Samo še več problemov si boste nakopali. Sicer pa so suha usta znak, da organizmu primanjkuje tekočine in že požirek vode, ki ga morate spiti počasi, poboža sluznico in jo osveži, da lahko naprej opravlja svojo vlogo - ščiti notranje organe pred poškodbami.

2. Suha koža
Suha koža je eden od očitnih znakov dehidracije. Če se vam to dogaja zjutraj, poskusite spati pri odprtem oknu. Če se vam to dogaja čez dan, morate pogosteje piti (ne samo takrat, ko opazite enega od teh simptomov). Ne pozabite namreč, da se telo samo, če ima dovolj znoja, lahko uspešno čisti in izloča toksične snovi. Suha koža pomeni, da strupi ostajajo v telesu.

3. Pretirana žeja
Včasih imate občutek, da bi lahko popili cel bazen vode in še več. Pri pitju vode se nikar ne zadržujte, ker s tem najbolj škodite sebi. Telo že ve, kaj mu manjka.

4. Suhe oči
Niso problem samo suha usta in grlo. Pogosto pozabljamo, da so pomembne tudi oči. Posebej pozorni morate biti, da pomanjkanje vlag v nosu in predvsem očeh, ki so pogosto zelo izpostavljene izsuševanju. Zato ni nič narobe, če se vam oči solzijo. Bolj nevarno je, če se vam ne. Kozarec vode vedno reši težave.

5. Bolečine v sklepih
Naši hrbtenični in hrustančni diski so sestavljeni iz 80 odstotkov voda. Voda je torej nujna za delovanje in vzdrževanje gibljivih delom. Torej: maj je vode v telesu, manj gibljivi smo. To je pomembno predvsem pri teku, skakanju, tudi sprehodih in nerodni hoji.

6. Manjša mišična masa
Tudi večina naših mišic je sestavljene iz vode. Pitje vide pred vadbo, med njo in po njej preprečuje poškodbe, še bolj pa vnetja in otekline sklepov. Če po vadbi čutite, da vas bolijo sklepi, to pomeni, da ste pili premalo vode.

7. Ostanite dlje časa doma
Pitna voda daje organizmu moč, da odplakne škodljive spojine iz telesa. Notranji organi sicer nekatere stvari prefiltrirajo, a jih je na koncu vendarle treba spraviti iz telesa. Dehidracija povzroča zadrževanje prav teh snovi, kar lahko pripelje do cele vrste bolezni. In ne pozabite: posledice dehidracije lahko čutite tudi do 5 dni po vzroku težav.

8. Občutek utrujenosti in brezvoljnosti
Manj imate vode v telesu, manj boste imeli energije in manj idej. Pomanjkanje vode pomeni manj vode v krvi. To pomeni tudi manj kisika v krvi, manj kisika pa povzroča zaspanost, utrujenost, predvsem pa slabše delovanje možganov. Pri tem bodite pozorni na popoldansko utrujenost, ki je običajna. Če se vam dogaja, da ste utrujeni vedno ob isti uri, je to v redu. Če pa ste utrujeni vedno prej, pa vam ne bo pomagala nobena kava. Manjka vam le kozarec vode.

9. Občutek lakote
Najbolj neugoden, celo hinavski način je občutek lakote. Telo se je naučilo, da ljudje na lakoto hitreje reagiramo, kot na žejo. Zato, kadarkoli boste lačni, najprej popijte kozarec mlačne vode (ne hladne, hladna voda strdi maščobe in ne boste rešili težav). Topla voda bo stopila nekaj maščob in že zaradi tega boste dobili nekaj energije in vzdržali vsaj še pol ure, oziroma do naslednjega kozarca vode. Poleg tega lahko dehidracija povzroči izsušitev, ali pa vsaj slabše delovanje trebušne sluznice, kar pomeni, da boste morali pojesti več, da telo dobi ustrezno količino hranljivih snovi. V vsakem primeru pomanjkanje vode redi. Zelo redi!

10. Prezgodnje staranje
Količina vode je neposredno povezana z izgledom. Več vode imate v telesu, bolj hidrirano kožo imate, bolj mladosten bo vaš videz. Čeprav je takšno prezgodnje staranje najbolj opazno od zunaj, pa so poškodbe od znotraj že zelo resne in je ogroženo osnovno delovanje organizma. Tega se ne da popraviti z enim kozarcem vode, ali čez noč. Zelo resen problem je, ker v ZDA in ponekod v Evropi se starikav izgled pojavlja že med mladimi, najstniki. Zanje je to trendovsko, ko bodo pa odrasli, pa bodo razumeli, da so to zametki dolgotrajne nizke hidriranosti organizma.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani