Interaktivni dodatki:






Datum: 21. JUN 21 - ZANIMIVOSTI

Zakaj nekateri prisegajo na starševstvo tigra, drugi pa se ob tem zgražajo

Starševstvo tigra je po svetu vse bolj razširjeno. Verjetno tudi zato, ker je naša družba vse bolj toga in zahteva maksimum od ljudi.

Tigrice v naravi so zelo neizprosne, trde, svojim mladičem pa postavljajo zelo toga in neusmiljena pravila. V resnici je značilnost vseh mačk, da so zelo neizprosne do svojih mladičev, kar so gotovo postale med evolucijo, človek pa tej poti vse bolj sledi. Na žalost živimo v družbi, ki zahteva maksimum od človeka, in temu sledi tudi vzgoja.

Predstavljamo vam osnovne značilnosti tigrove vzgoje.

Zelo stroga pravila
Starši so tisti, ki morajo premikati otrokove meje in to v smeri, ki jim bodo koristile v življenju. Raziskave kažejo, da otroci staršev, ki so bili vzgojeni po metodi tigrov, v življenju lažje dosegajo cilje in jim je samoumevno, da se morajo za vsako stvar, brez izjeme, potruditi. Za take otroke še velja, da je samo najboljše dovolj dobro zanje.

Znaki tigrove vzgoje
Nikar si ne mislite, da je tigrova vzgoja novodobna modna muha. Starši so otroke na tak način vzgajali že stoletja nazaj, le da pogosto pri tem niso bili dosledni. V svetu, ki od nas zahteva maksimum, samo trda vzgoja ni primerna. Tigrova vzgoja je zato kombinacija trdih pravil in kopice vzpodbud. Te so se pokazale za ključne! Spodbude k učenju, lakota po znanju in praktične izkušnje prinašajo v otrokovo življenje največ prednosti. Bistvena razlika je, da tigrovi starši otroke spodbujajo h kreativnosti, zato so njihovi otroci veliko časa pred zasloni. Vendar z razlogom, ker čas pred zaslonom ni otrokov prosti čas.

Starši pričakujejo najboljše
Znan je primer Kitajke Amy Chua, ki ni želela sprejeti rojstnodnevne čestitke, ki ji jo je pripravila njena hči. Pravi, da se ni dovolj potrudila, da hčera ni načrtovala čestitke in je uporabila kar prvo čestitko, ki jo je naredila še isti dan. Stroga Amy je razložila, da za hči čez leto zapravi veliko denarja (za igrače, izlete, najrazličnejša doživetja), zato pričakuje, da ji bo njena hči del te energije vrnila vsaj s čestitko, ki jo bo načrtovala več tednov, jo izboljševala, preizkušala, razmišljala ... Amy celo zatrjuje, da jo končni rezultat ne zanima, pač pa pot do njega.

Amyjina hči je danes direktorica ugledne kitajske korporacije.

Otroci se učijo samozadostnosti
Samozadostnost je ključnega pomena vsake vzgoje, kar so denimo v Rusiji že zdavnaj spoznali. Otroci se morajo naučiti, da lahko imajo samo tisto, kar si sami prislužijo, zato morajo temu prilagoditi svoja pričakovanja. Rusi so prav zaradi tega v osnovne šole uvedli obvezen predmet šah, kje so, poleg tega, da krepi logiko in kombinatoriko, rezultati odvisni zgolj od potez posameznika. Problem timskih športov namreč je, da se ob napačnem vodenju krivda za poraz prenese ne celotno ekipo, morda celo na posameznike, kar je, v procesu vzgoje, izrazito škodljivo. Pri šahu se otrok nauči izgubljati, kriv za to pa je popolnoma sam. Lastna dejanja lahko vodijo do zmaga, ali poraza.

In še to ... Za zmago na šahovnici otroci niso nikdar nagrajeni, ker vedo, da bo za zmago prišla partija, ko bodo zgubili, po tem bodo spet zmagali in tako naprej ... Tudi v življenju, ko so vzponi in padci.

Stroga pravila in rutine
Stroga pravila in rutina prinesejo boljšo osredotočenost in usmerjenost otrok. Otroci se naučijo, da morajo najprej opraviti s stvarmi, ki so obvezne na njihovem urniku, šele potem se lahko posvetijo drugim stvarem. Tak pristop jih nauči boljšega planiranja, ocene potrebnega časa in drugih virov, predvsem pa jih uči vrednotenja stvari na bolj in manj pomembne. Otroci tigrove vzgoje so zato bolj redoljubni in organizirani. Raziskave k temu dodajajo še zelo pomembno komponento: otroci so zaradi urnikov in rutin manj obremenjeni in manj pod stresom.

Tigri se pred ovirami ne ustavijo
Ko tiger v naravi naleti na oviro (to velja za vse mačke), najprej preveri, če jo lahko premaga. Če oceni , da ni dovolj pripravljen (to pomeni tudi, če bi moral vložiti preveč truda), poišče pot drugje, ali najde oviro, ki jih je kos. Ne izgublja časa, predvsem pa ne vztraja na stvareh, kjer ni povsem prepričan v svoj uspeh. Takšni otroci so veliko manj trmasti, predvsem pa ne preizkušajo mej potrpežljivosti svojih staršev, ker vedo, da so to v resnici njihove lastne meje. V življenju so otroci zaradi tigrove vzgoje bolj usmerjeni k cilju in zato rojeni (vzgojeni) za voditelje.

Kaj pa slabosti
Dokazano je, da lahko tigrova vzgoja pri otrocih povzroči višjo stopnjo depresije. Med takšnimi otroki je veliko več socialne anksioznosti in samomorilnih misli. Najbolj zaskrbljujoče je, da so takšni otroci bolj agresivni in pogosto preveč zahtevni do sebe in okolice. Vendar pa, da pride do takih problemov, so krivi samo starši, ker zahtevajo preveč in ponujajo premalo. Trda vzgoja in tigrova vzgoja sta povsem drugačni vzgoji.

Za poškodovano duševno zdravje otrok bodo vedno krivi samo starši.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani