Interaktivni dodatki:






Datum: 12. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Bodimo pozorni: kaj pomenijo številke na bananah?

Mnogi že vedo, da morajo proizvajalci trajnega mleka na embalažo zapisati, kolikokrat so mleko predelali, a le redki vedo, da morajo biti podobne številke tudi na bananah. In jabolkah. In bučkah ... Povsod!

Zelo pomembno je, da vsaj približno poznate oznake s katerimi morajo proizvajalci označiti banane in to niso samo oznake od krajev od kod prihajajo, pač pa povedo veliko več o pridelavi. Ni vseeno, kakšne bane kupite.

Če še številka na etiketi začne s 3 ali 4, to pomeni, da so bile banane pridelane s pomočjo umetnih gnojil, torej pesticidov, herbicidov in drugih kemikalij. Takšne so na primer banane s številko 4011.

Samo če je številka 5-mestna in se začne z 9, pomeni, da je bilo sadje organsko pridelano, torej brez dodatnih gnojil in pesticidov. Primer: takšne banane nosijo oznako 94011.

Če je prva številke na nalepki 8, to pomeni, da se sadje gensko spremenjeno (GSO). Največkrat gre za 5-mestno številko, ni pa nujno. Primer takšne oznake je 84011.

Kaj pa, če banane, ki jih kupujem, nimajo nobene številčne oznake?

Poročilo Consumer Reports je nedvoumno: živila, ki so gensko spremenjena, kot so koruza, soja, oljna repica, bombaž, papaja, bučke, brokoli, pomaranče in druga pogosto nimajo nobenih številčnih oznak, ker zakonodaja tega ne zahteva. To pomeni, da taka živila niso gensko spremenjena, ali pa so. Tega zagotovila vam prodajalec ne da in se morate sami odločiti, koliko in komu zaupate.

Te številke veljajo tudi za limone, jabolka, buče in celo vrsto drugih živil.

Bodimo pozorni!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani