Interaktivni dodatki:






Datum: 14. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Moder krompir spet prihaja v modo. Veste zakaj?

Nekoč je bil moder krompir glavno živilo Majev in Inkov, v zadnjem času smo skoraj povsod po svetu pozabili nanj, zdaj pa se počasi vrača. Pa ne zato, ker bi bil tako zdrav, kar tudi je, pač pa zato, ker ga lahko dražje prodajo. Hm ...

Velika krivica se dogaja modremu krompirju. Pred pol tisočletja je bilo to glavno živilo Majev in Inkov, potem pa ni pravega razloga, zakaj smo ljudje nanj pozabili.

V zadnjem času, ko ljudje ugotavljamo, da so rdeča, vijolična in modra živila med najbolj koristnimi živili, se je moder krompir najprej pojavil na Nizozemskem in se sedaj počasi širi po celem svetu. Pa ne zato, ker bi bil tako zdrav, pač pa zato, ker ga lahko trgovci dražje prodajo, saj gre za eksotiko, ki jo ne najdemo pogosto na naših jedilnikih.

In to je zelo krivično!

Moder krompir v vseh oblikah se pripravlja povsem enako, kot običajen krompir. Najpogosteje ga boste kje srečali, kot dekoracijo, le malo ljudi pa ve, da ima tak krompir veliko antioksidantov (nekje med borovnicami in rdečo peso), ima ogromno železa, magnezija, veliko bioaktivnih snovi in predvsem naravne celuloze. Po okusu je nekoliko bolj sladek od običajnega krompirja, po vonju pa spominja na lešnike. Na splošno pa velja, če moder krompir kombiniramo s špinačo, blitvo in drugo zelenjavo, dobimo jed, ki jo mirne duše lahko umestimo med super živila.

Vse to zaradi modrega krompirja, ki ima dokazano več kot sto človeku koristnih fitokemikalij.

A na nekaj morate biti pozorni.

Določene vrste krompirja so na prvi pogled videti sivo-modre. Ne, to ni moder krompir. to je le znak, da je bil ta krompir pridelan s pomočjo umetnih gnoji. Moder krompir je izrazito moder in ne siv, še manj pa črn.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani