Interaktivni dodatki:






Datum: 15. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj povzroča slabokrvnost in kaj ne

Slabokrvnost, anemija, je najpogostejša prehranska motnja na svetu. Ali veste, kako se ji izogniti?

Slabokrvnost je tesno povezano z nepravilno prehrano. Deloma tudi zato, kar jeste premalo, deloma zato, ker jemo nepravilno, velik del težav pa pripada živilom, ki preprečujejo telesu, da bi absorbiralo dovolj železa. To je še kako pomembno, ker je železo glavni element, ki dostavlja kisik v celice.

Tu najdete nekaj živil, ki izboljšajo absorpcijo železa:

Kava
Kava ne samo, da poveča količino železa v krvi, izboljša tudi njegovo skladiščenje. Za to so odgovorni polifenoli, ki jih je v kavi res zelo veliko. Če pijete kavo eno uro pred obrokom, boste na dober način preprečili vse negativne vplive vpojnosti železa ostalim živilom. Bistvena je torej kava pred obrokom!

Vitamin C
Naravna limonada ali pomarančni sok pospešuje izločanje železa iz hrane, zato je vedno dobro pred ali med obrokom počasi piti sok iz citrusov (ne za žejo, tako po požirkih). Sok citrusov je še posebej priporočljiv poleg jajc ali omlete (glejte, da bo zraven čim več paprike, ki ima celo več vitamina C, kot citrusi). Tako bo vaš organizem iz živil dobil nekajkrat več hranljivih snovi, to pa pomeni, da boste čez dan lje časa siti.

Temna čokolada
Kakavova zrna so izrazito dober naravni vir železa. Čeprav ima čokolada veliko polifenolov, pa se med fermentacijo izgubijo, poleg tega pa se tudi železo v telesu veliko bolje razgradi in zato so mnogi prepričani, da je temna čokolada najboljše živilo za preprečevanje slabokrvnosti.

Pistacije
Pistacije so pomembne, ker imajo izredno malo kalcija, ki zavira absorpcijo železa, in do zato idealni oreščki za izboljšanje krvne slike. Tudi zato, ker vsebujejo veliko drugih koristnih elementov. Pistacije imajo mnogi za najbolj zdrav prigrizek.

Na žalost pa so tudi živila, ki preprečujejo absorpcijo železa:

Jajca
Res je, da so rumenjaki verjetno najboljši naravni vir železa, vendar pa vsebujejo beljakovine veliko fosvitinov, ki pa otežujejo prebavo in s tem preprečujejo vpojnost železa tudi drugim živilom.

Mleko
Naj se vam zdi mleko še tako zdravo, pa je kalcij v resnici največji zaviralec vpojnosti železa. To je resnično velik problem, zato mleka ne bi smeli nikdar mešati z živili z veliko železa. K sreči pa ima mleko zelo kratkotrajne učinke in je dovolj že 5 minut, ko lahko nadaljujete z obrokom.

Kruh
Sicer je kruhov več vrst in se podatki o vpojnosti železa med njimi razlikujejo, vendar pa generalno velja, da vsi kruhi zavirajo vpojnost železa. Še več! Kruh v želodcu sproži nastanek kisline, ki izniči veliko prednosti drugih živil (nič vam ne pomaga, če jeste kruh z veliko paprike in čebule). Najslabša pa je kombinacija kruha in vitamina C. Temu se raje izognite.

Čaj
Čaj tudi močno vpliva na absorpcijo železa, zato ga nikdar ne pijte po obroku. Največji zaviralec je sicer črni čaj, pa vendar se raje pitju čaja po obroku izognite Popijte čaj pred obrokom, počakajte vsaj 15 minut in počasi nadaljujte. Učinek čaja je tako očiten, da ga boste zaznali že takoj, ko čaja po obroku ne boste pili.

Olivno olje
Čeprav sodi olivno olje med najbolj zdrava živila, pa vsebuje kvercetin, ki zelo negativno vpliva na absorpcijo železa. Sicer na olivno olje ščiti pred boleznimi srca in ožilja, žal pa ima v kombinaciji z drugimi rastlinskimi viri železa zelo negativen vpliv.

Kurkuma
Tudi kurkuma velja za izredno zdravo, vendar polifenoli v njej preprečujejo, da bi telo vsrkalo železo. Kurkumin iz kurkume celo veže nase železo in povzroča izrazito nizke stopnje železa v organizmu.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani