Interaktivni dodatki:






Datum: 15. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

5 razlogov, kako jajca pomagajo pri hujšanju

Večina diet priporoča pazljivost pri zaužitih količinah hrane, zadosti vadbe, med dovoljenimi živili pa so pogosto tudi jajca. Veste zakaj?!

Jajca so resnično izjemna. V prvi vrsti lahko iz njih naredimo zelo raznoliko hrano, dobro pašejo praktično z vsem (od mesa, zelenjave in sadja), pa tudi srečujemo jih tako pri slanih jedeh, kot tudi sladkih. Drugih tako univerzalnih živil ne poznamo!

Imajo pa jajca dve zelo pomembni lastnosti. Dolgo časa dajejo občutek sitosti. Imajo malo energije.

1. Imajo veliko beljakovin
Jajca so zelo bogata z beljakovinami, ko so potrebne za izgradnjo mišic. Povprečno jajce ima 6,3 gramov beljakovin in, če na dan pojeste dve jajci, boste samo s tem zaužili 25 % pričakovane dnevne količine beljakovin.

Študija, ki so jo naredili leta 2010, je vključevala dve skupini moških. Eni so vsako jutro jedli kruh namazan s sirnim namazom, drugi pa jajca. Tisti v prvi skupini so čez dan porabili 1.674 J (400 kalorij) manj.

2. Imajo malo ogljikovih hidratov
Če poskušate zmanjšati vnos ogljikovih hidratov, je metoda z jajci najenostavnejši način. Eno jajce ima manj kot en gram ogljikovih hidratov in zato ne povzroča nenadnega zvišanja krvnega sladkorja.

3. Imajo malo energije
Eno jajce vsebuje približno 318 J (76 kalorij). To pomeni, če za zajtrk pojeste dve jajci in poleg zaužijete še polnozrnati toast, boste zaužili 971 J (232 kalorij), kar je manj, kot jih imajo energijske ploščice.

4. Imajo veliko vitaminov
Jajca so odličen vir vitamina D, ki pomaga pri segrevanju in izgorevanju maščob (zato je zelo pomemben pri hujšanju!). Poleg tega imajo veliko vitamina B12, ki je prav tako močno povezan s povečanjem telesne teže (bolj vam primanjkuje vitamina B12, debelejši ste). Jajca imajo tudi veliko železa in kup drugih hranljivih snovi. Ne smemo namreč pozabiti, da imajo jajca vse, kar potrebuje novo življenje, ki se iz njega rodi.

5. Pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi
Jajca vsaj na dva načina pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi. Zelo pomembna lastnost jajc je, da je sladkor po zaužitju stabilen, ni nenadnih skokov, pa tudi padcev ne. Zato je raven energije čez dan stabilna.

Drug, morda še pomembnejši razlog pa je, da jajca dlje časa zagotavljajo sitost in zaradi tega pojemo manj drugih živil, ki niso niti približno tako zdrava in hranljiva.



5 razlogov, kako jajca pomagajo pri hujšanju
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani