Interaktivni dodatki:






Datum: 15. SEP 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Zakaj je vsak dan dobro jesti cvetačo

Nekateri je ne marajo, vendar pa vse več raziskav kaže, da bi jo morali jesti vsak dan. Predstavljamo vam 5 razlogov, zakaj?!

Cvetača je neverjetna zelenjava, ki skriva v sebi ogromno skladišče vlaknin, antioksidantov, vitaminov, kalija, kalcija in železa. Že samo to so dovolj veliki razlogi, da bi morali cvetačo jesti vsak dan, vendar je to samo del zaklada, ki se skriva v njej.

1. Preprečuje vnetja
Antioksidanti v cvetači krepijo celične stene in tako ščitijo pred poškodbami in preprečujejo oksidativni stres. S tem tudi krepijo imunski sistem in zmanjšujejo tveganja za razvoj kroničnih bolezni.

2. Uravnava krvni tlak
Sulforafan je spojina, ki jo v razmeroma velikih količinah najdemo v cvetači, njena naloga pa je normalizacija krvnega tlaka. Poleg tega pa še krepi stene krvnih žil in preprečuje bolezni srca in ožilja.

3. Krepi kosti
Cvetača je nenavadno bogata z vitaminom K, ki je odgovoren za trdnost kosti. Poleg tega preprečuje tudi strjevanje krvi in zavira kalcifikacijo krnih žil, da bo bolj elastične.

4. Krepi imunski sistem
Ali ste vedeli, da ima cvetača nekajkrat več vitamina C, kot agrumi? Vitamin C je ključna podpore imunskemu sistemu pri boju proti virusom, boju proti notranjim vnetjem, poleg tega pa spodbuja nastanek protiteles. Torej: če se vam zdi, da se vas loteva kakšna bolezen, začnite jesti cvetačo.

5. Pospešuje hujšanje
Nutricisti so zaljubljeni v cvetačo, glavni razlog pa je nizka vsebnost kalorij in visoka vrednost vlaknin in vitaminov. Cvetačo zato mnogi uporabljajo kot alternativo krompirju, rižu in testeninam.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani