Interaktivni dodatki:






Datum: 27. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Znaki kdaj pretiravate s kavo

Kava ima številne prednosti, a pretiravanje lahko povzroči nemalo težav. Najpogostejši vzrok je seveda kofein ...

Tako, kot pri vsaki stvari, moramo biti tudi pri pitju kave zmerni. To pa ni enostavna stvar, ker ima vsak organizem svojo mejo zmernosti, poleg tega se ta meja z leti spreminja ... In še več. Meja zmernosti se spreminja z letnim časom in celo vremenom. Zato je pomembno, da poznate svoje telo in mu prisluhnete.

Predstavljamo vam nekaj znakov, ki se lahko pojavijo, ko pretiravate s pitjem kave:

Bolečine v trebuhu
Že majhne količine kave povzročajo gastointestinalne motnje, zlasti refluks. Četudi niste nikdar imeli težave s tem, se lahko občasno pojavijo te motnje, ki sprva niso obremenjujoče, a čez čas in ob nerodnem času se lahko iz tega razvije precejšnja motnja. Ne dovolite si, da pridete do te stopnje, ker so te težave lahko trajne in se boste morali zaradi samo ene skodelice kave preveč, odpovedati kavi za celo življenje.

Tesnoba
kofein sproža v telesu adrenalin, zato se boste počutili energično, problem pa je, ker je ta učinek zelo kratkotrajen. Že po pol ure se lahko pojavi občutek tesnobe, zaskrbljenost in razdražljivost. Če pri sebi opazite to spremembo, je to očiten znak, da morate zmanjšati vnos kofeina. Da, včasih je kak dan celo bolje kave ne piti!

Driska
Kava ima sicer blag odvajalni učinek, saj se v želodcu sprošča hormon gastrin, ki pa v (pre)velikih odmerkih lahko celo povzroča mikro poškodbe črevesja, to pa je lahko začetek najhujših črevesnih bolezni. Po drugi strani pa gastrin pospešuje aktivnosti debelega črevesja, kar je dobro za celoten organizem. Prav zato morate biti zelo pozorni, da ne pretiravate.

Porumeneli zobje
Tanin v kavi se prime vaših zob, zato vaš nasmeh ne bo več kristalno bel. Sicer porumenel nasmeh nima drugih učinkov, lahko pa vpliva na vašo samozavest. Pred očmi pa imejte, da obstaja veliko drugih stvari, ki prav tako spreminjajo barvo vašega nasmeha.

Dehidriranost
Preveč kave lahko povzroči občutek dehidriranosti. Kava namreč ni nadomestek za vodo, zato poskrbite, da boste čez dan pili veliko vode. Dehidracija zaradi kave je ena najhujših, ker pospešuje odvajanje vode na vse načine (od povečanega uriniranja do pretiranega potenja).

Motnje spanca
Da popoldanska ali večerna kava povzroča nespečnost in slab spanec, je splošno znano. Včasih pa se to zgodi tudi, če zjutraj spijete skodelico kave in na prvi pogled ne opazite povezave. Zato, bodite pozorni kako spite, kako se odziva telo in včasih kavo za kak dan raje izpustite.

Nervoza
Kofein je stimulator, ki nas dela energične in budne, a to je samo na videz. V resnici to izčrpava celoten organizem in izkoriščanje tega učinka na dolgi rok nikakor ni primerno. Poleg tega, da boste potem, ko učinek kofeina poide, bolj nervozni in raztreseni, lahko privrejo na dan celo negativna čustva, kar je lahko v službi zelo problematično. Opazujte se!

Bolečine v glavi
Med pitjem kave vas (skoraj) nikdar ne bo bolela glava. Še več! Bolečina bo celo izginila. Vendar pa lahko problemi nastanejo nekaj ur kasneje, ko učinek poide. Zelo pomembno je, da takrat glavobolov ne zdravite z novo skodelico kave, ker boste neprijeten občutek le prestavili, njegovo moč in trajanje pa morda celo podvojili. Glavobol je eden najpogostejših simptomov pitja preveč kave.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani