Interaktivni dodatki:






Datum: 27. NOV 22 - DOBRO JE VEDETI

Teh stvari ne bi smeli nikdar jesti surove!

Nekatere stvari so odlične, če jih jemo surove, te pa so zagotovo na seznamu prepovedanih. So živila, ki v surovem stanju povzročajo več težav, kot koristi.

Res je, da imajo nekatera živila v surovem stanju več hranljivih snovi. Nekatera živila po termični obdelavi nekoliko spremenijo strukturo in so zdrava tako v surovi, kot tudi kuhani obliki (paradižnik, rdeča pesa). So pa živila, ki jih smemo jesti samo kuhane, surove pa nikakor ne.

1. Krompir
Surov krompir povzroča napihnjenost, težke in boleče prebavne motnje (to velja tudi, ko krompir ni dovolj kuhan!), do resnih zastrupitev pa lahko pride tudi zaradi zelenih predelov na krompirju, ki nastanejo, če je krompir shranjen v toplem in vlažnem prostoru.

2. Juka
Juka sicer spada med okrasne rastline, a je v primeru pravilne termične obdelave zelo primerna tudi v prehrani. Koren juke vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vendar so med njimi tudi cijanogene glikozide, ki so zelo nevarni za hišne ljubljenčke in otroke. Če pa je juka dobro olupljena, očiščena in skuhana ima zelo prijeten in zanimiv okus. A bodite previdni!

3. Grah
Ali ste vedeli, da je grah zelo bogat z beljakovinami, vlakninami in antioksidanti, v surovi obliki pa vsebuje tudi strpen fitohemaglutinin, ki v milejši obliki povzroči zastrupitve s hrano, pogosti pa so še težji zapleti. To pa še ni vse! Tudi, ko je grah skuhan, počakajte vsaj 10 minut, da strupenim snovem moč nekoliko poide.

4. Nepasterizirano mleko
Sveže kravje mleko ima toliko bakterij E.Coli in salmonele, da je 150-krat (!!!) več možnosti, da pride do zastrupitve, kot če mleko prekuhamo. Torej: sveže mleko NE, mlečni izdelki DA.

5. Hrenovke
Hrenovke sicer že same po sebi ne spadajo med zdrava živila, a so v surovem stanju zaradi skladiščenja in transporta lahko zelo nevarne. Nepravilno skladiščene hrenovke so lahko problematične tudi zato, ker nekateri proizvajalci dovoljujejo večkratno kuhanje, pogrevanje in zamrzovanje. Na splošno bodite previdni in kupujte le hrenovke preverjenih proizvajalcev.

6. Moka
Gotovo se spomnite babic, ki so otrokom prepovedovale jesti surovo testo, a je to veljalo predvsem zaradi jajc. Le redki so vedeli, da je večja nevarnost v moki, saj se pri nepravilnem transportu in skladiščenju lahko pojavijo zelo strupene plesni. Če pa te plesni pridejo v kontakt še z drugimi bakterijami, pa se zapletom skorajda ni moč izogniti.

7. Jajčevec
Jajčevci imajo veliko vitaminov C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosforja, bakra, vlaknin ... A to velja samo za kuhane jajčevce, surovi pa povzročajo več kot 30 hudih alergičnih reakcij, ker vsebujejo strupen in nevaren solanin (solanin je strup s katerim se rastline branijo pred plesnijo, žuželkami in drugimi škodljivci - za človeka je nevarna že zelo majhna količina, ki povzroča prebavne in nevrološke motnje).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani