Interaktivni dodatki:






Datum: 28. NOV 21 - ZANIMIVOSTI

Ste že slišali za črn paradižnik?

Črn paradižnik ima lastnosti, ki jih ne premore noben drug sadež. Zaradi antocianinov je njegov boj proti raku videti, kot otroška igra. Veste, kaj to pomeni?

Črn paradižnik spada med super živila, ker vsebuje izjemno velike količine antocianina, antioksidanta, ki je trenutno najmočnejša snov v borbi proti celicam raka.

Bistvo črnega paradižnika je v njegovi barvi, saj pridobi značilno temno barvo šele, ko je dovolj dolgo izpostavljen soncu. To pomeni, da razne trgovska ukane s prehitrim obiranjem in umetnim barvilom med transportom pri tem paradižniku ne pridejo v poštev.

Ray Brown, ljubiteljski kmetovalec iz Britanije, se spominja, kako je od ene svojih stalnih strank dobil semena in prošnjo, če lahko ugotovi, kakšne pogoje zahteva ta rastlina. Kot je Brown povedal za britanske medije, je sprva mislil, da gre za šalo, a je vseeno poskusil. Ko so zrasli prvi plodovi, je bil najprej presenečen zaradi barve, ko pa je analiziral plodove, je bil dvojno presenečen. Najprej zato, ker je očitno šlo za gensko spremenjen paradižnik, drugič pa zato, ker je analiza pokazala nenavadno veliko količino antioksidantov, še zlasti antocianina za katerega takrat še ni vedel, zakaj je pomemben.

Ko je na prigovarjanje nutricistov, črn paradižnik še dal v analizo zdravstvenim delavcem, je sladil največji šok: tako čistih antioksidantov in v takšnih količinah nine obstaja nič podobnega.

Samo za primerjavo: antioksidantov je v črnem paradižniku več kot 100-krat več, kot v sladkem krompirju, ki je pred tem veljal za živilo z največ antioksidantov.

Znanstveniki ne vedo in ne razumejo, kako je lahko tak sadež sploh zrasel, ker gre v resnici za zdravilo v obliki paradižnika. Prav tako še ne vemo, ali je črn paradižnik zdravilo, ali ga lahko uživamo tako, kot vsak drug paradižnik, kaj bo z zdravili, ki bazirajo na antocianinu?

Če smo doslej verjeli, da je smisel gensko spremenjenih proizvodov višji hektarski donos v okoljih s posebnimi razmerami, postaja vsa bolj jasno, da imajo zdravila v obliki gensko spremenjenih sadežev veliko večji potencial. Najprej zato, ker je njihova proizvodnja bistveno lažja, pa tudi cenejša.

Veliko cenejša!

Bomo videli, kdaj bodo črni paradižniki začeli rasti na naših vrtovih.

Še to ... Ko do Brownu zrasli prvi črni plodovi, se je pisalo leto 2014. Testiranja so mu vzela skoraj 2 leti. Danes je uradna medicina še vedno skeptična do teh nenavadnih plodov. Uporaba uradno ni dovoljena, črni paradižnik je še vedno v fazi testiranja, o učinkih na rakave celice pa ni še nič novega.

A črnih paradižnikov je na trgu veliko (predvsem takih, ki so križani z malinami), a le malo zdravilnih.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani