Interaktivni dodatki:






Datum: 28. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Telo nam velikokrat nekaj sporoča, mi pa ne vemo kaj

Simptomi, ki nam jih sporoča telo, veliko ljudi ne jemlje resno. Še več! Mnogi jih niti opazijo ne.

Zelo pomembno je, da ne prezremo znakov, ki nam jih sporoča telo. Že res, da se zgodi, da se za tem ne skriva nič posebnega, a testi kažejo, da so v 40 % takšne stvari, ki vodijo do resnih zapletov in to samo zato, ker nanje nismo bili pozorni. Skrb za zdravje je tudi to, da znate prisluhniti.

1. Sivenje las
Že res, da se sivi lasje prej kot slej pojavijo pri vseh, pa je vseeno dobro biti pozoren, če se kak sivi las pojavi pred 50. letom. Pri kar 30 analiziranih mlajših od 30 let je vzrok za sivenje las sladkorna bolezen, to pa je najbolj zgodnji simptom, ki ga običajno niti ne povezujemo. Rešitev je drastično zmanjšanje sladkorja. Čim prej, dokler je še čas ...

2. Bele lise
Znano je, da rumene lise kažejo na težave z delovanjem jeter in žolča in so lahko posledica zlatenice. Preveč rdečice je lahko znak povišanega pritiska ali predhodnica kakšne virusne bolezni. Kaj pa bele lise? Za tem pa se lahko skriva nespečnost, prehlad ali pa kakšna druga hujša bakterijska bolezen. Na barvne lise bodite v vsakem primeru zelo pozorni, ker ne prinašajo nič dobrega.

3. Razpokane ustnice
Do razpokanih ustnic najpogosteje pride zaradi spremenjene temperature, med zunanjimi dejavniki pa vetra. Lahko pa so to znaki pomanjkanja vitamina B in cinka, kar kaže tudi na oslabljen imunski sistem. Zato v takem primeru pazite, da ne zbolite, ker se lahko iz tega razvije kakšna težja bolezen.

In še to ...Razpokane ustnice so lahko tudi posledica glivičnih okužb.

4. Zatekanje vratu
Če se vam zdi, da imate zatečen vrat, ali del vratu, ali pa čutite manjšo bolečino, je to lahko le znak, da ste nerodno spali, lahko pa se za tem skrivajo težave s ščitnico. Če bolečina kak dan (skoraj) povsem izgine in se kasneje spet pojavi, potem bodite zelo pozorni na ščitnico in vam priporočamo obisk pri zdravniku.

5. Izpadanje obrvi
Tudi obrvi izpadajo. To ni nič takšnega. Če pa opazite, da je to pogosteje, kot običajno, se za tem lahko skrivajo motnje pri delovanju ščitnice. In to velja tako v primeru, ko ščitnica dela preveč in tudi premalo.

6. Vroče dlani
Se vam kdaj zgodi, da imate izrazito vroče dlani? No, to je lahko tudi posledica, če ste pred tem držali kaj mrzlega, lahko pa je to alergijska reakcija na zdravila, hrano ali pijačo, lahko pa je tudi znak bolezni jeter.

7. Hladne noge
Stopala so sicer del telesa, ki je najbolj oddaljen od srca, pa so zato lahko hladne noge posledica kopice drugih dejavnikov, a če se vam to pogosto dogaja, bodite vendarle pozorni na žilne bolezni -8zoženje krvnih žil), lahko pa je to tudi znak utrujenosti srca. Pri tem upoštevajte, da ne štejejo samo hladne noge, pač pa so lahko tudi hladne roke, hladne ušesa, nos ... Če se ob tem pojavi še mravljinčenje, je čas za obisk zdravnika. Če se vam ti simptomi pojavljajo dlje časa, je to lahko zelo nevarno.

8. Rdeča lica
Rdečica je lahko tudi posledica nenadnih temperaturnih sprememb, začinjene hrane, lahko pa nastane tudi zaradi nenadnih hormonski sprememb. med možnimi vzroki so tudi kožne bolezni, pa tudi prehladi in angine. A naj vas potolažimo ... Če rdečica napoveduje prehlad, potem nimate veliko časa. Že po kakšni uri bo bolje, da lezete v posteljo, nikakor pa tega ne poskusite preboleti na nogah. Saj poznate sindrom, ki se lahko iz tega razvije: tudi imunski sistem ima spomin in vas naslednjič ne bo več opozarjal pred nepomembnimi zapleti. Na stara leta pa se lahko stvari zaradi površnega imunskega sistema zelo zapletejo!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani