Interaktivni dodatki:






Datum: 17. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Katera hrana povzroča mozolje?

Splošnega odgovora je skorajda nemogoče dati, zato je najboljši način, da se to tega dokopljete sami. Preberite zakaj?!

Čeprav si zdravniki in nutricisti nikdar ne bodo enotni glede tega, katera hrana povzroča mozolje, pa se v nečem vendarle strinjajo - med hrano in čistim obrazom je močna, a skrivnostna povezava.

Dejstvo je, da smo v času pubertete imeli vsi težave z mozolji. To je pač čas, ko se naše telo in žleze lojnice zaradi povečanega delovanja čistijo in temu se ni dobro ogniti. To je del normalnega in zdravega načina odraščanja. Skrivanje mozolje v pudri in podobno lahko lojnice zgolj zamasti in začasno skrije, iz tega pa se lahko razvijejo veliko bolj boleče podkožne akne.

Najbolje je, da pustite pubertetniškim mozoljem, da sami izzvenijo.

Kaj pa, ko se mozolji pojavijo pri odraslih?

Mozolji pri odraslih so veliko bolj problematični. Ker razkrivajo stvari na organizmu, ki jih težko opazimo, si zato vsak mozolj zasluži pozornost.

Veliko se jih pojavi zaradi stresa. Tu najbolj pomaga nekajdnevni odklop, dopust.

Veliko mozoljev nastane zaradi vašega najljubšega peciva, preveč tort, preveč sladkarij, lahko se pojavijo tudi po pretiranem obroku testenin, pomfrita ... Vedno imejte pred očmi, da so mozolji rezultat kemičnih procesov, ki nastanejo ob uživanju določene hrane.

Nekateri dobijo mozolje, ko jedo preveč mastno in/ali začinjeno hrano. Problematična so lahko tudi živila z veliko umetnimi sladili in barvili (bel kruh, čips, slane palčke). Aktivnosti lojnic poveča tudi inzulin, torej je nevarna vsa vrsta hrane, ki povečuje sladkor v krvi (poleg sladkorja, so to lahko tudi živila za veliko ogljikovih hidratov). Na splošno velja, prepričanje, da hrana z visokim glikemičnim indeksom (več kot 70) povzroča mozolje. Na žalost je na seznamu živil, kjer moramo biti previdni, tudi čokolada, sem pa spadajo tudi še vsa ostala živila, ki imajo veliko mlečnih dodatkov (predelano mleko spada med najnevarnejše spodbujevalce za mozolje). Da pa zgodba le ni tako črnogleda, ima temna čokolada (čokolada z več kot 70 odstotnim deležem kakava) nasprotne učinke, saj antioksidanti pomagajo pri čiščenju telesa in mozolje odpravljajo.

Med nevarnejša živila spada tudi alkohol, industrijski sokovi (zlasti to velja za gazirane pijače), instant kaže za zajtrk, vsi slani prigrizki ...

Ne pozabite pa še eno pomembno značilnost: najnevarnejša je kombinacija kravjega mleka in hormonov.

Hormoni iz mleka skupaj s kalcijem pospešujejo delovanje žlez lojnic, kar sicer pomaga pri čiščenju organizme, ne pa tudi pri nastajanju mozoljev, tudi tistih bolečih. Zato nutricisti priporočajo, da se izogibate jogurtom, sirom in sladoledu.

Med nevarnejša živila spada tudi hrana s trans-maščobnimi kislinami. (vaflji, čips, ocvrto meso). Še posebej problematično je cvrtje v "globokem" olju, ker se tvorijo precej rakotvorne snovi, kjer so mozolji zadnja stvar na katere pomislite. Izogibajte se kremastim krofom, listnatem testu, picam ...

Nevarna za nastanek mozoljev so tudi živila z veliko nasičenih maščobnih kislin. V to skupino spadajo skoraj vse vrste mesa, klobas, mleka, sirov, majoneze ... V določenih primerih pride do nastanka mozoljev tudi pri povišanem holesterolu, zato so mozolji lahko tudi znak za težave v delovanju srčno-žilnih bolezni ...

Za konec pa še to ... Na trgu obstaja veliko pripravkov, kako skriti mozolje, a ni problematična samo hrana, pomembna je tudi količina spanca. Redno in zdravo spanje je najboljše zdravilo proti notranjim vnetnim procesom, ki povzročajo mozolje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani